Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-05-27

Analys Tempest Security: Vänder till vinst i utmanande tider

Detta är en betald analys på uppdrag av Tempest Security utförd av analysföretaget Analysguiden på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Säkerhetskoncernen Tempest Security redovisade bolagets Q1-rapport under föregående vecka. Bolaget överträffar våra prognoser över hela linjen, samtidigt som Covid-19 förväntas påverka bolaget under innevarande kvartal. 

Försäljningstillväxten imponerar

För det första kvartalet redovisar Tempest en nettoomsättning om 79,5 (57,4) mkr, en tillväxt om höga 38% y-y och drygt 15% över våra prognoser. Tillväxten kan hänföras till en hög aktivitet inom ett flertal affärsområden.  

Marginalexpansion skapar värde

Vi har under tidigare analysuppdateringar berörd Tempest lönsamhetsutmaningar. Under Q1-rapporten kunde vi avläsa en imponerande marginalexpansion i bolagets lönsamhet. Ebitda resultatet kom in på 3 (-3,8) mkr under Q1 2020, vilket resulterar i en ebitda- marginal om 3,8% (6,7%), vilket är klart bättre än våra prognoser om ett svagt positivt rörelseresultat före av- och nedskrivningar. Rörelseresultatet förbättrades samtidigt till 0,8 (5,9) mkr.

Covid-19 begränsar tillväxten-men förbättrar lönsamheten

Den globala Covid-19 pandemin hade under det gångna kvartalet en begränsad effekt på Tempests verksamhet. Men under det innevarande andra kvartalet förväntas bolagets omsättning påverkas negativt och tillväxten bli begränsad. Främst förväntar vi oss en minskad aktivitet hos bolagets kunder som har direkta aktiviteter genom större folksamlingar, när olika event och tillställningar ställs in så minskas således efterfrågan för säkerhetstjänster relaterat till dessa event. På den positiva fronten avläser vi i rapporten ett förändrat kundbeteende och en utökad efterfrågan av andra delar av koncernens verksamhetsområden, så som övervakning och situationsanpassade säkerhetslösningar. Dessa erbjudande har i grunden större skalbarhet och högre lönsamhet än traditionell bevakningsverksamhet, vilket gör att vi bedömer att bolagets lönsamhet kommer bli bättre än våra tidigare prognoser trots en avtagande tillväxt under Q2 och Q3 2020.  

Motiverat värde
Vi anser att Tempest Security fortsätter att gå från klarhet till klarhet i bolagets tillväxtstrategi. Bolagets omsättningstillväxt är oerhört inspirerande i en förhållandevis trögrörlig bransch. Bolagets marginalexpansion går något fortare än vad våra estimat indikerade. Vi väljer att justera upp våra prognoser vad gäller bolagets lönsamhet för de kommande två åren. Det motiverade värdet för bolagets aktie justeras därmed upp till 47 kronor, vilket indikerar en betydande uppsida från dagens aktiekurs om cirka 34 kronor. 

Författare Jonatan Andersson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.