Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-03-22

Analys: Tyskland är föredömet

wysiwyg_image

Politikerna i Europa måste styras av positiva förebilder, hellre än att förfäras av Italiens och Spaniens utveckling. Tyskland och de flesta andra länder är detta föredöme.

I en analys i Financial Times ställdes frågan hur Tyskland kan klara sig så bra. Detta har jag lyft fram här i Analysguiden i flera analyser. Tyskland har nästan samma antal smittade som Spanien. Antalet avlidna är 83 samtidigt som Spanien är uppe i 1378. Slutsatsen av FT-artikeln var i princip - det är bara en tidsfråga innan Tyskland kommer ikapp.

Tyskland är normalt

Det är knappast troligt. Tyskland är inte onormalt. Om vi tar de 74 länder med minst 5 smittade i början av veckan och tittar på statistiken framstår tyskarna snarare som ett riktmärke (dödstalet ligger på 0,4 procent av antalet smittade, jämfört med hemska 9,0 procent i Italien och 5,4 procent i Spanien). Länderna i Europa, exklusive Italien, Spanien och Frankrike har en sammanlagd dödlighet på 0,5 procent.  

Andra länder ännu bättre

Exempelvis har grannen till både Tyskland och Italien, alltså Österrike en ännu lägre dödlighet på 0,3. Näraliggande Tjeckien har inte några döda alls på 995 smittade. Samma sak med Israel på 883, samtidigt som Norden ligger på 0,7 procent avlidna av de smittade. 

Toppländerna

Om vi tittar på länder med bara en död, tillsammans med länder som har minst 200 smittade men inga dödsfall alls (totalt 18 av 74 länder) är dödligheten bara 0,2 procent. Detta styrker att det inte är Italien och Spanien som utgör riktmärke, utan att dessa båda länder har råkat ovanligt illa ut. 

Italien hade ingen chans

När de första döda upptäcktes den 22 februari kan antalet smittade i Italien troligen räknas i tiotusentals. I landet dör nämligen varje dag 1788 människor av naturliga orsaker. Att hitta de avlidna med coronavirus var troligen inte så enkelt som det påstås. Ju längre det tog, desto fler hann bli smittade.

Sjukvården nyckeln

Nyckeln är att snabbt plöja ner stora resurser inom hälso-och sjukvården. Italien fick aldrig den chansen. Tyskland däremot har en större sjukvårdssektor redan i starten, som de dessutom lyckats aktivera omgående. Tyskarna saknar ingenting och då räddas också fler patienter.       

Författare Peter Malmqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.