Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-08-14

Analys: Vad är pundets rätta värde?

wysiwyg_image

I takt med oron för ett avtalslöst Brexit når brittiska pundet allt lägre nivåer. Hur långt kan det sjunka?

Bara en gång tidigare de senaste trettio åren har brittiska pundet haft ett lägre värde mot en teoretisk euro. Det var vid årsskiftet 2008, då brittisk finansindustri klubbades av den amerikanska bankkraschen. Eurozonens medborgare kunde då nästan köpa ett pund för en euro (närmare bestämt var priset 1,02 euro). Ett år tidigare låg priset på 1,50 euro och ytterligare två år tidigare på 1,70.         

Dagsläget lågt

Men pundet gjorde come back och mot slutet av 2015 var prislappen 1,40 euro. Därefter kom Brexitomröstningen och sedan dess har pundet varit på väg utför. Dagspriset är 1,07 euro, men före omröstningen var det 1,30. Inte ens den svaga svenska kronan kan uppvisa en lika miserabel utveckling. En relation på 1 till 1 mot euron framstår som fullt möjlig, om Boris Johnsons planer på en ”no-deal Brexit” blir faktum.

Vad styr?

Få valutor har en lika svängig bana som pundet. Generellt styrs valutarelationer på lång sikt av inflationsrelationerna mellan länder. Om inflationen i ett land är högre än i ett annat, kommer höginflationslandets valuta att försvagas. Detta för att kompensera för den snabbare kostnadsökningen. Mäter vi därför inflationsrelationen mellan britterna och euroländerna, kan konstateras att brittisk inflation är aningen högre. Därför bör pundet successivt bli allt billigare för eurozonens medborgare.         

Ingen konstig nivå

Börjar vi mätningen 1993, när britterna lämnade det dåvarande valutasamarbetet inom EU, kan konstateras att dagens nivå på pundet stämmer rätt väl med skillnaderna i inflation. Problemet är att svängningarna i pundet är väldigt stora. Väljer vi däremot 1991 som startpunkt, med motiveringen att det stämmer väl med en genomsnittsberäkning perioden 1991-2008, då är pundet lågt värderat. Då borde det kosta 1,30 euro.    

Vad är rätt?

Min egen utgångspunkt är att den första startpunkten, 1993, är den lämpliga och att pundet idag är ganska rimligt värderat. Perioden mellan 1998 och 2008, då pundet var dyrt, var unik i brittisk ekonomi. Då var det full fart i den viktiga finanssektorn och inflödet av kapital, både för placeringar, fastighetsköp och företagsköp var extremt hög. Britterna blev den naturliga porten in i EU, inte minst för alla amerikanska och andra engelskspråkiga företag. Genom Brexit kommer har de för alltid att förlora denna gynnsamma status. 

wysiwyg_image

Med starpunkten 1991, ser pundet ut att vara lågvärderat mot euron

Författare Peter Malmqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.