Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-08-09

Analys: Värderingen i USA fortsatt hög

wysiwyg_image

Det är mycket fokus på Donald Trump och hans olika åtgärder, men fakta är att de amerikanska börserna går ner för att de är högt värderade.

Enligt statistik från Standard & Poor, har vinstprognoserna i de amerikanska bolagen gått i sidled sedan oktober förra året. Vinsterna ligger nu aningen under nivån från förra hösten. Trots det låg S&P index mot slutet av juli 10 procent över nivån då vinsterna var som högst förra hösten. Placerarna levde därför farligt. Förväntningarna var högt ställda 

Värderingen fortsatt hög

Mot den bakgrunden är det sexprocentiga kursfallet i början av augusti ingenting. Värderingen är nämligen fortsatt hög. Granskar vi historiken kan konstateras att en "hög" värdering av S&P-bolagen ligger över ungefär 16 gånger vinstprognoserna och en "låg" ner mot 12 gånger. Där har värderingen oftast legat sedan början av 1990-talet. Mot slutet av juli var värderingen högre, vilket innebar att kursfallsrisken var ungefär 8-9 procent ner till normal nivå. Därför är inledningen av augusti inget speciellt, utan mer en korrektion.  

Värre framöver

Det bör dock konstateras att utplaningen av vinsterna från förra hösten sammanfaller med införandet av tullar på en del kinesiska varor, ungefär 40 procent av importen in i USA. Inte heller den utplaningen är överraskande. Det är naturligtvis svårt att räkna på effekterna från tullarna, eftersom snytingen bärs båda av det amerikanska företaget och den kinesiska leverantören. En del får troligen också bäras av kunderna, i form av prisökningar. Effektena i börsbolagen är därför svåra att räkna på. Om den inte blir värre än så här, då är det en mildare effekt än vad, i alla fall jag, lyckats få fram. Dessvärre har ju president Trump utlovat tullar på även resten av importen från 1 september och då lär vinsterna i USA börja gå ner.

Och slutsatsen..?

Värderingen i USA balanserar på en skör tråd. Trots kursfallet är den fortfarande över normala historiska intervall. Det gör att tiden fram till september blir skakig. Om inte presidenten slopar sitt hot om tullar på fler varor, ser framtiden ganska dyster ut. Dessvärre verkar ordentliga börsfall vara det enda som kan få presidenten att ändra strategi. Om det skulle inträffa, som förra hösten, då är det dags att plocka fram plånboken igen. Fram till dess kan det vara lämpligt att ligga lågt.     

Författare Peter Malmqvist