
Du är här
Analys: Varning för Kina

Ökade amerikanska tullar på kinesiska varor verkar inte skrämma amerikanska aktieplacerare, som skickat upp sina aktieindex i taket. Det kan vara ett misstag.
Alla känner till historien om ”Vargen kommer”. Om pojken som vaktade fåren, som ropade ”vargen kommer” trots att det inte kom någon varg och som skrattade skadeglatt när alla byborna rusade ut på fälten för att rädda sina får. När vargen verkligen kom, så kom inga bybor. Alla trodde pojken skojade.
Nu är det verklighet
USA:s president Donald Trump är pojken. Aktiemarknaden är byborna. Presidenten har ropat ”vargen kommer” så många gånger, så när nu USA lägger markanta strafftullar på motsvarande 200 miljarder dollar i import från Kina, då är det allvar. När Kina svarar med att göra något liknande, men på 60 miljarder dollar, då är det många vargar som stryker omkring. Men aktiemarknaden rycker på axlarna och skickar upp S&P:s aktieindex ytterligare några tiondelar. Skräckhistorier om importtullar skrämmer inte längre.
Giganternas kamp
USA:s en global gigant, med den största importen av alla länder. Eurozonen är tvåa, ungefär 20 procent mindre än USA och Kina är trea, ungefär 30 procent mindre. Hoppet ner till fyran, som är Storbritannien är stort, ungefär 65 procent lägre än Kinas nivå (se PDF). Detta är giganternas kamp. Så länge tullarna fokuseras på stål, aluminium och motorcyklar, är det knappt mätbart, men nu drar USA upp problemen på en helt ny nivå. Detta kommer att påverka den globala tillväxten. Allt annat är ett önsketänkande.
Kina global motor
Den kinesiska BNP-tillväxten ligger på knappt 7 procent per år. Det är visserligen bara halva nivån toppen 2007, men det är fortfarande tre gånger så högt, som tillväxten i de fullt ut industrialiserade länderna. Samtidigt är Kina mycket större idag än för tio år sedan. Det kan vi se i Kinas import, som är drygt dubbelt så stor i dollar räknat, som när finanskraschen briserade. Varje procent i tappad kinesisk tillväxt betyder därför fortfarande ungefär lika mycket, som 2008. Kina är världens globala motor.
Hackar
Tyvärr hackar den kinesiska motorn. Exporten går visserligen mycket bra och har ökat från noll till tio procent i årstakt på 18 månader. Det beror till stor del på en god efterfrågan i USA och inom EU. Till dessa marknader är exporttillväxten 12 procent (se PDF). Däremot syns problem i Kinas inhemska ekonomi. Detaljhandelns tillväxt har kontinuerligt försämrats och ligger nu på ungefär nio procent i årstakt. Det är visserligen är tre gånger så bra, som i de gamla industriländerna, men samtidigt långt under de 22 procent som Kina uppvisade på toppen 2008 (se PDF).
Bilförsäljningen en krissignal
Även den kinesiska bilförsäljningen utvecklas svagt. På toppen 2008 ökade försäljningen med drygt 40 procent i årstakt, men idag har tillväxten fallit till noll (se PDF). I Kina brukar det normalt utlösa olika stimulanspaket. Även byggandet dämpas. Här har nedgången gått så långt att antalet färdigställda bostäder är tio procent färre än för ett år sedan, medan kontorsytan fortfarande ökar, men i en fallande trend (se PDF).
Konstig prisutveckling
Bostadspriserna är en rysare, som troligen speglar en sorts panik hos beslutsfattarna. Det finns trovärdiga mätningar för bostadspriserna i 100 av Kinas städer. I de största och hetaste, som Peking, Shanghai och Shenzen började priserna stiga kraftigt vid mitten av 2015, när räntan sänktes och kreditlättnader infördes. Uppgången pågick fram till början av 2017, då priserna snabbt planade ut. Uppenbart ser vi här hur Kina inte är en marknadsekonomi. I de största städerna, som också drar åt sig en stor andel bostadsspekulation, ligger nu priserna helt stilla, medan priserna fortsätter upp i städer där kostnaden per kvadratmeter ligger på betydligt lägre nivåer (och spekulationen är marginell). Detta gör att det finns ett stort frågetecken kring hur välmående bostadsmarknaden egentligen är.
Och slutsatsen..?
Det finns många tecken på att den kinesiska ekonomin är på väg ner. Därför är exporten extremt viktig. Följaktligen är ett handelskrig med USA, det sista kinesiska beslutsfattare vill ha. Mot den bakgrunden skall vi se deras hittills hovsamma inställning till den amerikanska presidentens utspel. När nu emellertid USA avlossat en bredsida mot den kinesiska ekonomin, finns det ingen återvändo. Kanske är det också så kineserna valt att manövrera konflikten. Vi är under attack! Den amerikanska vargen är här! Därför kommer nu också ganska kraftfulla kinesiska motåtgärder. Aktieplacerarna verkar strunta i detta. De har vänt den här konflikten ryggen och gläds istället över att USA går som tåget. Men det kan bli dyrt för dem, för utan det kinesiska loket, stannar även det amerikanska tåget.