Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-09-28

Analys: Varning för Nordeaaktien

wysiwyg_image

Aktieindex är konstiga företeelser. När Nordea flyttar huvudnoteringen till Finland kommer det ha en tydlig effekt på Stockholmsbörsens index. Det kan pressa aktien.

Nordea är ett av Stockholmsbörsens största bolag. Deras andel av det totala börsvärdet är ungefär 10 procent. Nummer två är Volvo och nummer tre är Atlas Copco, som är något mindre. De övriga tre storbankerna är vardera ungefär hälften så stora på börsen, som Nordea.

Felräkning

Nordeas höga andel av Stockholmsbörsens index är egentligen en felräkning. Det beror på att hela bankens börsvärde räknas in i index, trots att aktierna även finns noterade på andra börser, exempelvis Köpenhamn och Helsingfors. Just det senare fallet är intressant, eftersom Nordea skall flytta dit. I Helsingfors börsindex ingår idag de aktier som handlas där, trots att de alltså även ingår i Stockholmsbörsens index. Att det blir så är en förenkling. Såvitt jag vet gör alla indexberäknare likadant. Den börs där huvudnoteringen finns, får alltså hela börsvärdet i sitt index, medan sidobörser får värdet av de aktier som handlas där.

Ombytta roller

Nu till problemet för Nordeas svenska aktieägare. När nu Nordea ger ut finska aktier, i utbyte mot de svenska, flyttas även huvudnoteringen till Helsingfors. Då ersätts hela Nordeas börsvärde i Stockholmsbörsens index med värdet av de aktier, som kommer att handlas här. Hur stor andelen är svårt att veta i förväg, men en gissning är att andelen kanske blir en tredjedel eller möjligen hälften. Den svenska indexvikten sjunker därmed kraftig, vilket leder till ett säljtryck. Många förvaltare med Stockholmsbörsen som arbetsplats, håller nämligen ovanligt mycket Nordeaaktier i förhållande till vad de egentligen skulle vilja. De gör detta för att vara neutrala mot index. Dessa ägare kommer nu att behöva sälja aktier för att fortsätta att vara neutrala.

Finskt huvudbry

Ännu värre blir det för aktieförvaltare med Helsingforsbörsen som hemmaplan. Såvitt jag kan bedöma kommer Nordea att ta ungefär 20 procent av hela värdet i index, eftersom Helsingforsbörsen är ungefär hälften mot Stockholm (där Nordea alltså var 10 procent). De kommer att behöva äga väldigt mycket aktier i Nordea, bara för att vara neutrala mot index. Det kommer inte att gå. Det måste därför komma in förvaltare från andra marknader och fånga upp de aktier som blir över.

Och slutsatsen..?

Om svenska förvaltare (och indexfonder) måste sälja för att hålla sin indexandel i Nordea, samtidigt som finska förvaltare inte kan köpa, för att de får för mycket Nordea i portföljen, kommer det att skapas ett säljtryck. Därför finns risk för kursfall. Men om jag kan räkna ut det här, kan ju alla, så då har väl kursfallet redan inträffat? Till viss del, ja. Nordea har släpat efter index sedan affären blev känd, men de senaste veckorna har aktien kommit ikapp en del. Det tyder på att placerare inte tycker denna indexeffekt är särskilt allvarlig. Därför är tillfället väl valt att lätta en del på sina Nordeaaktier.

För grafer, se bifogad PDF

Författare Peter Malmqvist