Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-04-23

Analys: Varning för oljepriset

wysiwyg_image

USA:s senaste aggressiva utspel mot Iran fick oljan att stiga kraftigt. Det är dåligt för aktiemarknaden.

För knappt en vecka sedan stämplade USA:s president det iranska Revolutionsgardet som terrorister. Det var en kraftfull upptrappning av konflikten med Iran, eftersom gardet är detsamma som delar av den iranska armén. Härigenom stämplas ett helt land som terrorister. Det kan naturligtvis inte öka möjligheterna till en snabb lösning på denna konflikt. Ytterst handlar det om att den amerikanske presidenten misstror Irans utfästelser om att upphöra med forskning och utveckling av kärnvapen.

Ytterligare upptrappning

Steg två i denna process kom igår. Den är lika allvarlig. Då meddelade presidenten att det undantag från oljeembargot som beviljats för åtta länder inte längre kommer att gälla. Målsättningen är att få ner Irans oljeförsäljning till noll. De stora länder som undantogs från bojkotten i höstas var framförallt Kina, Japan, Sydkorea, Indien och Turkiet. 

Dåligt för oljepriset

Oljepriset reagerade direkt. Den europeiska Brentoljan steg från 70 dollar på Skärtorsdagen till 74 vid stängningen Annandag Påsk. Det följer samma mönster som i oktober förra året, fast omvänt. Under det fjärde kvartalet föll priset i ett sträck från 86 till 50 dollar, men från årsskiftet har det studsat upp igen till gårdagens 74.

...och för inflationen

Som vi visat i tidigare artiklar är oljepriset den enskilt viktigaste faktorn för kortsiktiga svängningar i den globala inflationstakten. När oljan föll under hösten gick industriländernas inflationstakt ner från 2,0 till 1,1 procent. Det är mycket kraftigt på bara ett kvartal. När nu oljepriset är på väg upp igen kommer det att få höjande effekt på inflationen. Det är tvärtemot den bild som tecknats de senaste månaderna, nämligen att det är en fallande konjunktur som dragit ner oljepriset. Stigande inflation kommer rimligen få de globala räntorna att gå upp.

Kan andra kompensera?

Den amerikanske presidenten försöker lugna oljemarknaden genom att lyfta fram att Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, två av världens största oljeproducenter är beredda att öka produktionen om Iran försvinner från marknaden. Den totala konsumtionen av olja är idag drygt 90 miljoner fat per dag, varav Iran står för 2,5 miljoner, vid maximal produktion. Saudiarabien sägs vara beredda att öka med en miljon fat per dag, medan Ryssland också sägs intresserat av att producera mer. Däremot har storproducenten Venezuela samtidigt hamnat på den amerikanska bojkottlistan, vilket är en negativ faktor i utbudskalkylen. Eftersom oljan steg mycket kraftigt året efter att USA tillkännagett sin förnyade bojkott av Iran, kan därför knappast försäkringar om ökad produktion stoppa en oljeprisuppgång. Produktionsökningen måste synas i statistiken.

Och slutsatsen..?

"Vargen kommer...", men inte just nu. Det tar ungefär ett halvår innan inflationsstatistiken följer med oljepriset upp. Därför kan vi fortsätta att njuta av låga räntor ännu några månader. Håll dock extra utkik efter amerikansk inflationsstatistik. När den vänder upp, är det dags att bli försiktig även på aktiemarknaden.          

 

Författare Peter Malmqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.