Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-07-05

Analys: Varning för vinstvarningar

wysiwyg_image

Hexagon var först med en vinstvarning relaterad till det pågående handelskriget mellan USA och Kina, men det kan komma fler.

Statistiken talar ett tydligt språk. Både Kina och USA påverkas markant av det pågående handelskriget, vilket vi skrivet om tidigare här på Analysguiden. Granskar vi Kinas export till USA växer den fortfarande, men allt långsammare. I oktober förra året var tillväxttakten 12 procent och där hade den legat i över ett år. Nu är den nere i 2 procent. Ännu värre är det för USA. Fram till i juli förra året ökade exporten till Kina med 9 procent i årstakt. Där hade den legat i drygt ett år. Idag rasar den. Exporten till Kina har fallit 18 procent det senaste året.

Vinstvarningar troliga

Många amerikanska teknologiföretag har varnat för att det pågående handelskriget kommer att påverka resultatet negativt. De har varnat både för stigande priser, till följd av tullarna, liksom mattare försäljning, till följd av de högre priserna. I Europa har varningarna än så länge uteblivit, undantaget bilindustrin. Eftersom både Kinas och Europas bilförsäljnin är på väg ner, har särskilt de tyska bilföretagen varnande för konsekvenserna.

Fler följer efter

Hexagon har nu kommit med en vinstvarning till följd av handelskonflikten och det skulle förvåna om inte fler ser över sina framtidsutsikter. Statistiken är entydig. Företag med koppling till USA och Kina kommer att få det tuffare och det innebär att de allra flesta internationella företag drabbas. Det skulle därför inte förvåna om exportföretagens kvartalsrapporter innehåller nedtonade framtidsutsikter, jämfört med den senaste rapportern. Möjligen kan även, ett och annat företag känna sig manat att komma med varningar redan innan kvartalet presenteras.  

Författare Peter Malmqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.