Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-07-17

Analys: Vinsterna följer plan

wysiwyg_image

När sexton storbolags rapporter summeras, kan konstateras att utvecklingen ganska väl följer de förväntningar som fanns innan rapportperioden. Det är dock sämre än de senaste kvartalen.

När analytikerprognoserna för ett fyrtiotal storbolag summerade för en vecka sedan, kunde konstateras att vinstförväntningarna dragits ner ganska markant jämfört med de senaste kvartalen. Nu förväntades en tillväxt kring nollstrecket, men enstaka bolag hade stor inverkan på utfallet. När nu sexton av dessa bolag lämnat rapport kan konstateras att utfallet ganska väl följer plan.

Kraftig uppgång

Summerar vi vinsterna före skatt för det andra kvartalet, kan konstateras att en kraftig vinstuppgång på 22 procent. Det dras dock upp markant av Assa Abloy, med en vinstuppgång på drygt 6 miljarder, när den post med omstruktureringar och nedskrivningar som fanns för ett år sedan nu försvunnit ur resultatet. Åt andra hållet verkade SEB, som förra året kom med en stor reavinst på sålda aktier i en försäkringsverksamhet, som av naturliga skäl inte upprepades i år. Tar vi bort de tre bolagen i toppen och botten, levererar kvarvarande bolag ett litet vinstfall på 3 procent. Samtidigt kan konstateras att lika många bolag ökade vinsten, som minskade den, vilket innebär en mediantillväxt kring noll.

Prognosutfall som förväntat

Utfallet mot prognos är plus 2,8 procent, vilket är mycket positivt. Även här slår enstaka bolag igenom kraftigt. Ericsson, SEB och Swedbank levererade utfall som var tydligt över prognos, medan Atlas, Getinge och Handelsbanken låg i andra änden av skalan. Justerar vi för bolagen i toppen och botten, levererar resterande bolag ett prognosutfall på minus 0,2 procent. Eftersom nio bolag låg under prognos, medan sju låg över, blev medianutfallet minus 0,5 procent.

Och slutsatsen..?

Det är lite tidigt att dra slutsatser, men det ser ut som om bolagens rapporter kommer att bli ungefär som förväntningarna. Myntets baksida är att det innebär nolltillväxt i vinsterna, vilket är sämre än de senaste fem kvartalen.  

     

Författare Peter Malmqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.