Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-02-06

Analys: Vinsterna vandrar i sidled

wysiwyg_image

Kvartalsrapporterna för det fjärde kvartalet visar på en viss vinstuppgång, men utvecklingen ändå sämre än väntat. Som vanligt har enstaka storbolag extrem betydelse för utfallet.

Summerar vi vinsterna i kvartalsrapporterna efter att 38 storbolag lämnat rapport, kan konstateras att vinsten ökar med hela 15 procent jämför med samma kvartal för ett år sedan. Det är klart bättre än förra kvartalet, som slutade på en nedgång på 12 procent. Emellertid överdriver summeringen den positiva trenden.  

Ericsson som vanligt

Som vanligt har enstaka storbolag stor betydelse och som vanligt är Ericsson ett av dem. Med en vinstökning på drygt tio miljarder kronor efter en kraftig förlust förra året, svarar detta struliga bolag för mer än hela vinstökningen. I botten hittar vi, för ovanlighetens skull, ett medelstort bolag, nämligen finansföretaget Intrum. Nedskrivningar av goodwill, liksom omstruktureringskostnader trycker ner vinsten med drygt fyra miljarder. Det är saftigt med tanke på att kvartalsintäkterna ligger på ungefär denna nivå.    

Justerade vinsten mer dämpad

Om vi eliminerar de tre bolagen med störst vinstökning (Ericsson, Volvo, Autoliv), liksom de med störst vinstminskning (Intrum, Sandvik, SSAB) dämpas vinstökningen från 15 till 3 procent. Det är något bättre än förra kvartalet, då den justerade vinsten var oförändrad. Ytterligare en justeringsteknik är att analysera medianvärdet, alltså mittföretaget i gruppen. Då blir det en vinstnedgång på drygt 1 procent, vilket emellertid är något bättre än förra kvartalets minus 3.   

Sämre än prognos

Granskar vi analytikernas prognoser enligt Infront, kan konstateras att det summerade vinstutfallet låg 2,2 procent under prognoserna, vilket ändå är bättre än förra kvartalets minus 4,1 procent. Här har Intrum en ännu större inverkan eftersom deras dikeskörning svarar för mer än hela avvikelsen.   

Justerad prognos bättre

Om vi även här justerar för de tre bolag med störst positiv avvikelse (Volvo, ABB, SEB), liksom de med mest negativ (Intrum, Telia, SSAB) lyckas faktiskt kvarvarande bolag slå analytikernas prognoser med hela 1,6 procent. Det kan jämföras med noll förra kvartalet. Granskar vi däremot medianvärdet kan konstateras att det landar på minus 2,2 procent, vilket är sämre än förra kvartalets plus 0,1. Detta kvartal lyckades bara 45 procent av bolagen nå upp till analytikernas prognoser. 

Försäljningen lunkar på  

Granskar vi slutligen försäljningsutvecklingen kan konstateras att den är ganska bra, liksom att den slog analytikernas prognoser med 1,3 procent. Det är bättre än förra kvartalets 0,9 procent, liksom bättre än kvartalet dessförinnan, som slutade på 0,7. Däremot var det något fler bolag som missade prognoserna, än som överskred den, varför medianen ligger på minus 0,3 procent, vilket var svagare än förra kvartalet.

Och slutsatsen..?

Ingen karnevalsstämning, men ingen katastrof heller. Dessutom något mindre svagt än förra kvartalet. Den justerade vinsten i miljarder kronor är något bättre än de senaste två kvartalen. Det gäller både den faktiska utvecklingen, liksom utfallet mot prognos. Om vi däremot granskar bredden genom att mäta medianen är utvecklingen svagare. Inte heller här är det någon katastrof, men det känns lite som ett sakta läckande skepp. En förklaring till skillnaderna kan vara att medianen blir mer känslig för inhemskt orienterade företag, medan den summerade utvecklingen påverkas starkt av exportbjässarna. Eftersom valutautvecklingen gynnar bjässarna skulle detta kunna förklara skillnaden. Slutsatsen blir ungefär som de senaste kvartalen. Vinstutvecklingen är svag, men det är ingen dramatik och möjligen något mindre svag än de senaste två kvartalen, en sorts vandring i sidled.    

wysiwyg_image

Vinsttrenden, mätt som median, återhämtar sig

Författare Peter Malmqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.