Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-02-08

Analys: Vinsttrenden oförändrad

wysiwyg_image

Rapportperioden fortskrider ungefär i samma takt som den började. Det är inte så dåligt som befarat, efter kursrasen under det fjärde kvartalet, men inte heller så bra som förväntat.

När två tredjedelar av storbolagen i SME-Infronts prognosinsamling lämnat rapport, vilket motsvarar ungefär 80 procent av värdet, kan konstateras att vinsterna ökar med storfina 25 procent. Som tidigare rapporterats beror det nästan helt Ericssons omsvängning. Om vi dra bort de tre bästa (Ericsson, SEB, Atlas) och de sämsta (Volvo, Telia, Autoliv) vad gäller vinstförändring, får kvarvarande en tillväxt på magra 2 procent. Eftersom 58 procent av bolagen ökat vinsterna är den underliggande trenden ändå positiv, men mediantillväxten stannar på 5 procent. Detta är något magrare utfall än vi kunnat rapporterat om tidigare.

Sämre än prognos

Granskar vi utfallet mot prognos, enlig SME-Infronts sammanställning, har exakt hälften av bolagen överträffat prognos och hälften underskridit. Summerar vi däremot utfallet kan konstateras att det, trots bolagsbalansen, landar på minus 1,4 procent. Samtidigt landar det justerade utfallet, för topp och bottenbolagen, på noll.

Försäljningen växer

Försäljningen växer i bolagen, oavsett om vi mäter i värde som median. Tillväxten ligger kring 8 procent, vilket är mycket bra. Försäljningen kommer också in 0,7 procent över prognos, vilket är ett historiskt normalt utfall. Det är dock något sämre än vid tidigare summeringar.

Och slutsatsen..?

Efter fjärde kvartalets kursras fanns en oro att det var vinsterna som skapade turbulensen, men så är inte fallet. Vinstutvecklingen är visserligen något svagare än de senaste tre kvartalen, men den är inte svag. En liten oroär att valutaeffekterna är fortsatt positiva och att det kan vändas med en starkare krona. Emellertid är det nog få som egentligen tror att kronan plötsligt skulle bli stark. Därför borde billig svensk arbetskraft fortsätta att gynna börsbolagen.       

   

Författare Peter Malmqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.