Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-10-22

Analytikern: ”Aktien är perfekt för utdelningsjägaren”

wysiwyg_image

Denna analys framgår ur Aktiespararen nummer 9 2018.

Altia är ledaren på den nordiska vin- och spritmarknaden. Aktien har kommit ned till intressanta nivåer och är ett utmärkt val för den defensiva utdelningsjägaren.

wysiwyg_image

Få branscher kan matcha den stabilitet som vin- och spritmarknaden erbjuder investerare. Efterfrågan varierar inte nämnvärt med konjunkturens svängningar, produkterna har till synes eviga livscykler och varumärkeslojaliteten är hög bland kunderna.

Med sin reglerade natur erbjuder dessutom den nordiska vin- och spritmarknaden en skyddad miljö från internationell konkurrens. För att lyckas i Norden krävs lokal kännedom om de statliga monopolens omfattande kvalitetskrav, men även kunskap kring inköps- och upphandlingsrutiner samt det omfattande regelverket kring marknadsföring.

LÄS OCKSÅ: Aktiespararens analytikers köpråd: "Fastighetsraket med låga risker"

Utifrån ett aktieperspektiv gjuter dessa faktorer en mycket intressant placeringsgrund. Tidigare har det varit svårt att få exponering mot sektorn, tills norska Arcus noterades år 2016. Börsnoterade bryggerier som Carlsberg, Kopparbergs, och Royal Unibrew, erbjuder liknande attribut, men inte fullt samma egenskaper som traditionella spritbolag.

Nu har ett alternativ tillkommit: Altia. Likt hur norska Arcus och svenska Vin & Sprit en gång i tiden var i statlig ägo, var Altia helägt av den finska staten fram till noteringen på Helsingforsbörsen i mars i år. I samband med introduktionen såldes 22,8 miljoner aktier och efter noteringen äger den finska staten 36,2 procent av bolaget.

Erbjudandet övertecknades och priset landade på 7,50 euro. Optimismen var påtaglig i början och aktien steg snabbt till 9,50 euro. Därefter har utvecklingen varit mindre munter och kursen har fallit tillbaka till introduktionspriset på 7,50 euro.

MISSA INTE: Aktiespararens analytikers tips: "Säker aktie i premieklass"

Altias affärsmodell bygger på att producera, importera, marknadsföra och sälja vin, sprit och andra alkoholhaltiga drycker i Norden. Den viktigaste försäljningskanalen är de statliga monopolen i Finland (Alko), Sverige (Systembolaget) och Norge (Vinmonopolet).

Hela 69 procent av koncernens försäljning kommer från denna kanal, medan andra kanaler som exportmarknader, hotell- och restaurangsektorn (HoReCa), gränshandeln samt flygplatser och resebranschens taxfree-butiker svarar för resten.

Vid sidan av den konsumentriktade verksamheten finns även ett industriellt ben. I detta affärsområde levererar Altia teknisk etanol och stärkelse till industriella kunder från koncernens anläggningar i Koskenkorva och Rajamäki.

Altia hade ett svagt första halvår 2018 med såväl volymtapp som negativa valutaeffekter och stigande råvarukostnader. Den viktiga finska marknaden har länge kännetecknats av svaga trender, medan ljuspunkter finns i Sverige och Norge samt på den exportmarknaden.

SE ÄVEN: Aktiespararens analytikers köpråd: "Spännande resa"

Det första halvåret lämnar en del att önska, men förutsättningarna är desto bättre för andra halvåret. Rörelsen är starkt säsongsberoende och likt konkurrenten Arcus, är det fjärde kvartalet det omsättnings- och vinstmässigt viktigaste kvartalet för bolaget.

Blickar vi framåt finns en stor potential i förädlingen och internationaliseringen av koncernens varumärkesportfölj. Som exempel kan Koskenkorva-intåget på den amerikanska marknaden nämnas, likaså Larsens cognacsatsningar inom premiumsegmentet i Asien. Produktinnovation är en annan tillväxtcylinder för koncernen

Även om starkspritsförsäljningen stagnerat på den mogna nordiska marknaden, bland annat i spåren av hälsotrenden, finns en framväxande cocktailkultur som växer sig allt starkare. Med sitt breda sortiment och starka positioner inom starksprit är Altia en solklar vinnare inom denna urbana nisch, något som skapar förutsättningar för volymtillväxt.

Sammantaget är Altia en stabil utdelningsaktie som fungerar i alla börsväder. Vi tilltalas av den låga affärsrisken och koncernens attraktiva varumärkesportfölj. Därtill är värderingen överkomlig till en ev/ebit-multipel på 11 gånger för 2019 och en direktavkastning som minst blir 4 procent till dagens kurs. Rekommendationen är köp med riktkurs 9 euro.

YTTERLIGARE LÄSNING: Aktiespararens analytiker trycker på köpknappen: "Begränsad nedsida"

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.