
Du är här
Analytikern: ”Aktien kan vara en kul chansning”

Denna analys framgår ur Aktiespararen nummer
I ett bilindustrisammanhang är Tesla-aktien kraftigt övervärderad. Men för entusiasten kan aktien vara en kul chansning, skriver Aktiespararens expert.

Tesla och dess förgrundsgestalt Elon Musk är inte som andra.
Uppdraget är att accelerera världens övergång från fossila bränslen till hållbar energi. Det åstadkoms genom satsningen på elbilar, batterier för dessa, förnybar elgenerering och lagring under gemensam ledning som driver på för bättre teknik, större volymer, lägre kostnader och kreativa affärsidéer.
Traditionella tillverkare hade svaga incitament för att satsa på elbilar eftersom deras kompetens och tunga investeringar lagts på bensin och diesel. Nu har alla bytt fot. Opinionen, globala klimatavtal, lokal beskattning och miljöbonusar ($ 7500 i USA) har varit avgörande för det. Tesla har skyndat på konkurrenterna genom att visa upp bilar som gör 0–100 på runt 3 sekunder, kan rulla 50 mil och laddas på en halvtimme i bolagets många laddstationer.
Som världsförbättrare har Elon Musk redan lyckats. På aktiemarknaden ställs frågan om han också kan nå kommersiell framgång nog för sitt börsvärde.
Halvkombin modell S började säljas 2012 och en suv-liknande modell X under 2015. Veckoproduktionen av dessa nådde 2 000 bilar i fjol. Fokus sattes på modell 3, presenterad 2016, som prismässigt vänder sig till massmarknaden och därmed gör större skillnad från klimatsynpunkt. Produktionen kom i gång men snubblade och leveranserna till ”massan” stannade på 1 500 bilar under fjärde kvartalet.
Bekymren fortsatte. I juni sattes en extra och modifierad monteringslinje upp i ett stort tält vid Fremontfabriken, nära Palo Alto. I grannskapet ligger huvudkontoren för börs- och teknologijättarna Facebook, Apple, Netflix och Google. I mångas ögon tillhör Tesla den skaran som ju också bevisat att entreprenörskap kan leda extremt långt och att en svit av förlustår inte signalerar att man är på fel spår så länge bolaget växer och har ett visionärt fokus.
Målet att producera 5 000 modell 3 per vecka i årets andra kvartal uppnåddes under den sista juniveckan. Här finns inslag av doping. De anställda får aktier motsvarande 1 400 dollar per månad som en del av lönen och är likt Musk alltid redo för extrem övertid.
Siktet är inställt på att passera en produktionstakt på 6 000 bilar i veckan inom kort och 10 000 nästa år. Med en årstakt på 100 000 model S och X är den samlade produktionen på väg mot en årstakt på 450 000 bilar 2018 och 600 000 nås 2019. Modell 3 kan strax köra om Nissan Leaf som världens mest sålda elbil.
Batterifabriken Gigafactory 1 och solcellsfabriken Gigafactory 2 är samarbeten med Panasonic. Planer på Gigafactory 3 i Kina, som ska producera både batterier och fordon, finns men det förefaller som att Tesla vill gå vidare helt i egen regi och detsamma gäller en motsvarande anläggning i Europa där platsen avses annonseras före årsskiftet. Gigafactory 3 är tänkt att få en kapacitet på 250 000 batteripaket och lika många bilar om 3 år för att sedan skalas upp till det dubbla.
Tesla siktar på att leda den tekniska utvecklingen på batterisidan och att uppnå skalfördelar med lägre kostnader per batterienhet än kommande konkurrenter. Till skalfördelarna bidrar snarlika batteripaket för upphängning på väggar inomhus med flera applikationer.
I halvårsrapporten ökade skulderna och förlusten blev 1,4 miljarder dollar eller 8,42 dollar per aktie, men utsikterna var positiva. Tesla ska nu ha vänt till vinst och med positivt kassaflöde. Aktiespararens prognoser utgår från bolagets utsikter och planer för 2019. P/e-talet på 71 är tio gånger så högt som BMW:s, som omsätter 100 miljarder euro med en rörelsemarginal på 10 procent och har samma börsvärde på 60 miljarder dollar.
Volvo Cars som passerat 600 000 bilar i årstakt, siktar på en fördubbling om några år, omsätter runt 250 miljarder kronor, har en rörelsemarginal väl över 6 procent, lanserar en elbil under varumärket Polestar 2019, och strax flera Volvos, ser i de diskussioner om en börsnotering som pågår ut att kunna värderas till 16 miljarder dollar.
Det går inte komma ifrån slutsatsen att Teslas aktie är kraftigt övervärderad sedd i ett bilindustrisammanhang. Ändå annonserade Musk nyligen att bolaget ska lämna börsen, att de aktieägare som vill hoppa av erbjuds 420 dollar per aktie (värdering 72 miljarder dollar), att övriga är mer än välkomna att kvarstå utan möjlighet att dagligen handla aktier och att finansieringen för denna manöver säkrats i första hand via saudiska kungahuset. Utspelet på Twitter var kontroversiellt.
Den som vill räkna hem Tesla måste lyfta blicken bortom de närmaste åren och omfatta visionen att bilsidan snabbt växer vidare i ett större sammanhang där övriga, innovativa miljöprodukter och tjänster rusar upp till hälften av omsättningen jämfört med 18 procent i dag. Musk har troligen rätt i att bolaget har större möjligheter att lyckas i en privatare miljö.
I dag är 20 procent av aktierna blankade och det finns alltså starka krafter som har motiv att prata ned bolaget, aktien och inte minst Elon Musk själv som är nära förknippad med varumärket.
Uppsidan till 420 dollar är knappt 20 procent. Den skulle kunna realiseras till våren. Om 30 procent av aktierna hoppar av krävs 21 miljarder dollar i finansiering. Det är mycket och skulle avhopparna bli fler ökar risken för att den ovanliga transaktionen går i stöpet.
Tesla är en lottsedel med okända odds. Aktien kan vara kul som en chansning, men som sparande duger den inte.
Fotnot: Efter att analysen publicerats har Elon Musk bekräftat att ett utköp från börsen inte är aktuellt i nuläget.