Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-01-02

Analytikern: ”Aktievinnarna på trenden”

wysiwyg_image

Denna analys framgår ur Aktiespararen nummer 11-12 2018.

Börsåret har fått placerarna att famla efter en störtkruka. Men de svenska hjälmföretagen Mips och Hövding kan skona investerarna från huvudvärk.

LÄS ÄVEN: "Börsåret 2019 inleds med nedgång: Kloka aktieval enda livbojen"

wysiwyg_image

Bättre huvudskydd för cyklister i storstäder ligger i tiden särskilt som inslaget av snabba elcyklar ökar. Mips succé bygger på konceptet eller teknologin att lindra inte bara raka stötar mot huvudet utan också sneda stötar som orsakar rotation vilket kan vara långt allvarligare än en vanlig hjärnskakning.

Lösningen är att bygga in en inre struktur i hjälmen som i händelse av sned stöt bromsar rotationen.

Teknologin är patenterad och insatsen, som bär varumärket MIPS BPS (Brain Protection System), säljs mot ersättning per enhet till ledande, globala hjälmtillverkare och är en volymprodukt inom såväl cykling som skidåkning, motorcykel och ridsport med potential inom lagsporter som ishockey och amerikansk fotboll och hjälmar för yrkes­mässigt bruk inom militär, polis och räddningstjänst.

Mips tog för flera år sedan beslutet att inte satsa på en egen komplett hjälm och alltså inte konkurrera med kunderna.

Mips monteras i hjälmar i de högre prissegmenten. Inom dessa är penetrationen totalt sett cirka 10 procent. Det finns alltså betydligt mer att göra vilket talar för fortsatt hög tillväxttakt.

Konkurrensen är fortfarande mild men den bedöms öka. Därför fortsätter satsningarna på FoU, mer än 10 miljoner kronor per år, i avsikt att leda teknikutvecklingen och stärka patentskyddet.

Hövding är också en nytänkare. Här ersätts hjälmen med en airbag placerad i en krage runt halsen som blåses upp runt huvudet på en tiondels sekund i händelse av olycka.

Teknologin är patenterad. Det är ännu inte en volymprodukt, dock 150 000 i trafik varav 20 000 tillkom under det senaste kvartalet, eftersom den är en väsentligt dyrare lösning är MIPS. Men Hövding är attraktiv för konsumenter med högt säkerhetstänkande.

wysiwyg_image

En cykelhjälm med MIPS BPS kan kosta från 600 kronor och uppåt. Hövding kostar snudd på fem gånger så mycket, varav Hövding erhåller hälften, men visar i tester och i jämförelse med hjälmar ett skydd som matchar prisskillnaden.

Mips och Hövding fungerar lika bra på alla cyklar. Den statliga subventionen av elcyklar, men inte mer hälsosam vanlig cykel, har givetvis varit föremål för diskussion. Mot bakgrund av vårdkostnader borde kanske en hjälmsubvention haft högre prioritet, och kommit fler till del.

Börsentrén till 46 kronor på våren 2017 blev lyckad för Mips. Aktien drog iväg för att därefter dala till introduktionskursen i det bistra börsklimat som rådde i början på 2018. Ihållande starka rapporter har fått fart på aktien igen.

Mips siktar på att 2020 nå en försäljning på 400 miljoner kronor med en rörelsemarginal på över 40 procent. Omräknat per aktie och efter skatt handlar det om cirka 5 kronor. P/e-talet räknat på prognosen för 2019 är 33 och 25 givet målet för 2020.

Det är ganska högt men här kombineras hög tillväxt med en växande nettokassa på nära 10 kronor per aktie. Målet 2020 uppnås med en tillväxttakt på 40 procent. Det är inte osannolikt. Under årets tredje kvartal blev tillväxten 88 procent och rörelsemarginalen 41 procent.

Hövdings mål för 2020 är en omsättning på 250 miljoner kronor med positiv rörelsemarginal. Produktutveckling sker i egen regi och med samarbetspartners medan tillverkningen är utlagd på underleverantörer i Kina.

”Cykelhjälmen” är inte bara funktionell utan designas snyggt för att få karaktär av modeaccessoar. Medan Mips försäljning i huvudsak gäller teknologi och varumärke säljer Hövding en komplett produkt.

Det visar sig i bruttomarginalerna som för Mips är väl över 70 procent och för Hövding drygt 20 procent vilket är lågt och förklarar varför det krävs betydligt högre volymer för att nå lönsamhet. Men Hövding är på väg åt rätt håll. I tredje kvartalet fördubblades försäljningen.

Hövding börsnoterades 2015 till kurs 18 kronor. Sedan dess har förluster täckts med årliga företrädes­emissioner. Den senaste, i augusti, till kurs 10 kronor gav 69 miljoner kronor. Likviden ska främst användas till att slutföra utvecklingen av tredje generationens Hövding kallad VEGA, som lanseras nästa höst.

Det är möjligt att fler kapital­påfyllningar inte behövs fram till lönsamhet, om än runt noll, 2020. Det finns inga vinster att räkna på så därför använder vi oss av P/S-talet (aktiekurs/försäljning). Sätter vi börsvärdet på 350 miljoner kronor i relation till försäljningen är P/S-tal på 2 för nästa år inte avskräckande och det faller mot 1 för 2021 om trenderna håller i sig.

Mips är ett lönsamt tillväxtbolag med skalbar affärsmodell och snabbt stigande vinster. Hövding är mindre, en snabbväxare och ett förhoppningsbolag med allt stabilare grund att stå på. Riskerna är svårbedömda och kopplade till styrkan i patentportföljerna.

Båda säljer lämpliga julklappar. Det talar för att aktierna är värda en liten chansning.

Författare Dag Rolander

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.