Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-04-12

ANDERSSON: BNP ÖKAR 3,2% I ÅR (NY)

(tillägg: från stycke sex och grafer)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Regeringen spår att Sveriges BNP ökar med 3,2 procent i år och 3,8 procent nästa år.

Det sade finansminister Magdalena Andersson vid en pressträff på måndagen, då hon presenterade nya prognoser. På torsdag lägger regeringen fram sin vårbudget.

I prognosen i december spådde regeringen att BNP skulle öka med 3,0 procent i år och 3,7 procent nästa år.

Under 2020 minskade BNP med 2,8 procent.

Hon konstaterade att motståndskraften i Sveriges ekonomi är stark och återhämtningen ökar i styrka under andra halvåret 2021. I takt med att aktiviteten stiger stärks även arbetsmarknaden. Trots detta är läget fortsatt allvarligt, särskilt för de med svag ställning på arbetsmarknaden.

"Regeringens krisåtgärder har räddat många jobb men jag har också varit tydlig med att inget land kan rädda alla jobb när krisen slår till. Nu ska vi använda styrkan i svensk ekonomi för genomföra en kraftfull grön ekonomisk återstart och så att alla kan vara med och jobba Sverige ur krisen", säger Magdalena Andersson i en kommentar.

Arbetslösheten väntas uppgå till 8,7 procent i år och 7,9 procent nästa år (9,0 respektive 8,0 i december).

De offentliga finanserna antas visa ett underskott på 4,5 procent i år och 1,0 procent nästa år, för att därefter visa ett överskott på 0,5 procent år 2023.

Magdalena Andersson konstaterar att Sverige haft goda förutsättningar att hantera lågkonjunkturen som följer av pandemin. De offentliga finanserna försvagades kraftigt under 2020 och väntas försvagas ytterligare 2021, men från och med 2022 förstärks de offentliga finanserna i takt med att ekonomin återhämtar sig.

Maastrichtskulden var cirka 35 procent av BNP 2019 och ökade till cirka 40 procent av BNP 2020, men bruttoskulden faller snabbt som andel av BNP från och med 2022, bland annat på grund av att tillfälliga finanspolitiska åtgärder fasas ut.

"Sammantaget är bedömningen att de offentliga finanserna är i gott skick och att utvecklingen ligger i linje med det finanspolitiska ramverket", säger Magdalena Andersson.
Bild: BNP-prognoser från regeringen och KI

Bild: Prognos arbetslöshet från regeringen och KIBild: Prognoser över offentligs sparande från regeringen och KI

Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.