Du är här

2017-09-13

Apples ansiktslösning får begränsad påverkan på Precise

wysiwyg_image

Apple lanserade igår sin prestigemodell Apple 10. Denna har ansiktsigenkänning för identifiering och saknade helt fingeravtrycks-identifiering. Både Fingerprint och Precise Biometrics (PB)-aktierna backade på denna nyhet.

Vår initiala bedömning är att detta är en kostsam och exklusiv lösning som Apple lanserat. För att ha lyckats med detta har bolaget behövt använda fyra till fem sensorer där en traditionell fingeravtryckslösning endast använder en sensor. Vi kan i nuläget endast gissa men rimligen är kostnaden för Apples lösning två till tre gånger högre än för fingeravtrycksläsning.

Apple hävdar att säkerheten är 1/1 000 000 medan fingeravtrycksläsare idag med nuvarande storlek på sensorn endast når upp till 1/50 000. Med en hög säkerhet kan marknaden möjligen komma att kräva ansiktsigenkänning för betalningar som kräver högre tillförlitlighet. Dock inte för att låsa upp mobiltelefonen - ifrån vad som framgår från demonstrationsvideorna så tar det flera sekunder att låsa upp telefonen. Det är ingen praktisk lösning. Metoden är heller inte särskilt effektiv när det är mörkt ute, när mobilanvändaren är i rörelse (går) eller när denne kör bil.

Den avgörande frågan är vad övriga Android-tillverkare gör – följer de Apple eller inte? På grund av den höga kostnaden samt krav på användarvänlighet bedömer vi det som mer sannolikt att standard framöver kommer innebära en kombination av de båda identifieringsmetoderna. Samsung har redan idag smartphone-modeller med ansikts- och iris-igenkänning vilket kombineras med både kod och fingeravtrycksläsning.

Vad gäller volymsegmentet av mobiler är det viktigt att notera att kinesiska tillverkare idag dominerar här samt att både Apple och Samsung har tappat marknadsandelar till dem globalt på ett par års sikt. Här finns det idag inte utrymme för någon Apple-liknande ansiktsigenkännings-modul av kostnadsskäl.

En hypotes är också att Apple inte lyckats få fram en fingeravtryckssensor som fungerar under glas. Detta är en teknisk kapptävling som pågår mellan leverantörerna och där Qualcomm har sagt att de ska lansera en sådan under första halvåret 2018. Det är en lösning som då teoretiskt kan lanseras på mobilmässan i Barcelona i februari 2018. Vi räknar med att Qualcomm i sådana fall väljer en lösning som bygger på ett samarbete med Precise Biometrics.

Att kvantifiera den ekonomiska effekten av ovanstående för Precise Biometrics del är knappast görligt i dagsläget. Våra intäktsprognoser för 2017 ligger i linje med det företaget själva har guidat för intäktsmässigt. Den antagna försäljningstillväxten om 44 procent 2018 tycker vi är rimlig mot bakgrund av möjligheterna för en del av bolagets viktigare kunder, som exempelvis Qualcomm. Mot bakgrund av det känns den negativa kursreaktionen i PB-aktien som överdriven.

Sammanfattningsvis ser vi inget omedelbart hot mot Precise Biometrics med Apples lansering av X-modellen. Lyckas Qualcomm kan det tvärtom bli en möjlighet för bolaget.

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.