Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-04-09

ASIEN: BLANDAD UTVECKLING, OPTIMISM I TOKYO

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Asienbörserna gick åt skilda håll på fredagen, med uppgångar i Tokyo och Seoul och lägre indexnoteringar i Hongkong och Shanghai.

I Tokyo fick börsen en god start med stöd av en rekordhög stängningsnotering för S&P500 i New York och stöttande kommentarer från Fed-chefen Jerome Powell.

Bolaget Yaskawa Electric, som tillverkar industrirobotar och utrustning för halvledartillverkning, väntas lägga fram sin delårsrapport senare under dagen och steg något inför detta. Analytiker räknar med att rapporten kan komma att slå an tonen för landets industrisektor, som antas ha gynnats av en återhämtning för de globala investeringarna.

"Detta kommer att bli investeringsdrivet och en större cykel än tidigare. Japanska företag är mycket starka på investeringsvaror. Överlag borde maskinsektorn gynnas", sade Junichi Inoue, chef för området japanska aktier vid Janus Henderson, till Reuters.

Bästa aktierna av de 30 största var Sony och Hitachi, som båda steg 2,5 procent. Hitachi gynnades av rapporter om att bolaget för samtal om att sälja sin metallverksamhet. Svagast inom Topix30 var Seven & I Holdings, bolaget som bland annat äger kedjan 7-Eleven, som backade 2,4 procent.

I såväl Hongkong som i Fastlandskina sjönk börserna, efter inflationsdata som väckte oro över eventuellt skärpt penningpolicy framöver. Kinas producentpriser steg i mars med 4,4 procent jämfört med samma månad föregående år, vilket var klart med än de 3,5 procent räknat med att PPI skulle stiga, enligt Trading Economics konsensusprognos bland analytiker.

En svag sektor i Shanghai var transport, som handlades ned drygt 3 procent. Logistikbolaget S.F. Holding föll efter att ha lämnat dystra preliminärsiffror för årets första kvartal.

Utländska investerare sålde under dagen kinesiska aktier för netto 2 miljarder yuan via kopplingen mellan Hongkong och faslandet, enligt Refinitiv.

En vinnare i Hongkong var dock fintech-bolaget Linklogis, som handlades upp mer än 9 procent över teckningskursen när aktien noterades på fredagen. Bolaget har Tencent som en av sina investerare.Marknadstemperatur kl 8.03

==============================================================
kl 8:03 kl 12:35 Sedan
31/12

Nikkei 225 +0,6% +0,4% +8,7%
Hongkong Hang Seng -0,8% -1,3% +5,2%
Kinas Shanghai Comp -0,8% -1,1% -0,8%
Australia S&P/ASX200 -0,2% -0,1% +6,1%

Källa: Infront


Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.