Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-04

AUSTRALIEN: RBA LÄMNAR STYRRÄNTA OFÖRÄNDRAD PÅ 0,25% (NY)

(tillägg: från stycke fem)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Australiens centralbank, RBA, lämnade på tisdagen sin styrränta oförändrad på 0,25 procent.

Väntat var en oförändrad ränta enligt Trading Economics konsensusprognos.

RBA sänkte senast styrräntan med 25 punkter, till 0,25 procent, den 19 mars.

RBA upprepar även målet om att hålla den treåriga statsobligationen på 0,25 procent.

RBA-chefen Philip Lowe sade i ett uttalande att även den värsta delen av nedgången i ekonomin i spåren av coronaviruset ligger bakom oss, så är utsikterna fortsatt mycket osäkra.

Återhämtningen väntas bara vara gradvis och utformningen beroende på begränsningen av viruset.

"Medan antalet smittade har gått ned i vissa länder, så är det fortsatt högt och stigande i andra. Den internationella handeln förblir svag, även om det har varit en stark återhämtning i Kinas industri de senaste månaderna", sade han.

Han sade att även om nedgången i Australiens ekonomi är allvarlig, så är den inte lika omfattande som tidigare befarats. I huvudscenariot minskar BNP med 6 procent i år, och arbetslösheten stiger till 10 procent. Inflationen väntas förbli under 2 procent kommande år.

Ekonomin kommer sannolikt att behöva stöd från såväl penning- som finanspolitiken en tid framöver. RBA är redo att göra vad som krävs för att stötta jobb och företag, och denna ackommoderande hållning kommer behållas så länge som det behövs.

"Direktionen kommer inte att höja styrräntan förrän framsteg har gjorts för att nå full sysselsättning och de har förtroende för att inflationen uthålligt ligger inom målet på 2-3 procent", sade han.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.