Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-08-30

Bakslag för marginalen

Detta är en betald analys på uppdrag av Boule Diagnostics utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

En ogynnsam geografisk försäljningsfördelning och lägre instrumentvolymer gav en tydlig marginalförsvagning i kv2. På sikt bör intäktsmixen förbättras men på kort sikt har osäkerheten ökat. Vi sänker prognos och riktkurs.   

Boule Diagnostics rapport för andra kvartalet visade på en avmattning i tillväxten och en tydligt lägre marginal. Lägre volymer och lägre snittpris per sålt instrument är de främsta orsakerna till för­svagningen. Till följd av kostnader för bland annat omstruktur­eringar blev det en mindre förlust på nedersta raden.

 

En hög andel av försäljning mot Asien och i synnerhet Indien, där pris­sättningen är klart lägre än på Västmarknader, påverkade kvar­talets marginal negativt. En nedläggning i Kina har dess­utom ytterligare pressat lönsamheten. Engångskostnader och stora kvartalsvariationer minskar jäm­förbar­heten men den oväntat svaga brutto­marginalen ökar osäker­­heten i prognoserna.

På längre sikt ger en större installerad bas av instrument en ökad för­säljning av egna förbrukningsvaror till vilka instrumenten är låsta och för vilka marginalen är betydligt högre. Besparingsåtgärder i den nye vd:ns regi kan också motverka ovan nämnda marginalpress. Det talar för marginalförbättringar fram­över även om vi nu antar en lång­­sammare ökningstakt än tidigare.

 

Vi sänker våra prognoser för intäkter och vinst för 2017 och 2018. Våra lägre prognoser medför att riktkursen sänks till 264 kronor från 286 kronor (värdering baserad på ett snitt av DCF- och relativ-värdering). Höga värderingsmultiplar talar vidare för en begränsad potential på kort sikt. Då kursen backat efter rapporten upprepar vi rådet Behåll.

Författare Niklas Elmhammer

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.