Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-12-02

BANK: FI BÖRJAR TILLÄMPA NYA KAPITALKRAV EFTER LAGÄNDRINGAR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Finansinspektionen (FI) kommer att börja tillämpa de ändringar som beskrivs i den tidigare promemorian "Nya kapitalkrav för svenska banker" när de nödvändiga lagändringarna träder i kraft. Vissa ändringar påverkar dock bankernas kapitalkrav först när FI har genomfört en ny översyn och utvärdering (ÖUP).

Det framgår av en ny promemoria på onsdagen där FI beskriver det praktiska införandet av ändringarna i pelare 2 under den övergångsperiod som varar fram till nästa översyn och utvärdering.

I och med att EU:s bankpaket införs i svensk lag ändras reglerna om kapitalkrav i pelare 2. Samtidigt ändras vissa regler om bankers kapitalbuffertar. FI redogjorde i promemorian "Nya kapitalkrav för svenska banker" i november för hur myndigheten kommer att tillämpa några av de nya reglerna.

FI vill nu informera företagen om vilken betydelse ändringarna får för kapitalkrav som har meddelats med stöd av det befintliga regelverket.

"Grunden är att de riskbedömningar med tillhörande kapitalkrav och likviditetskrav som myndigheten gjort i en översyn och utvärdering (ÖUP) gäller fram till dess att nya ÖUP-beslut har fattats enligt det nya regelverket", skriver FI.

Till det kommer ett antal särskilda noteringar och i förekommande fall ändringar, uppger samtidigt myndigheten och räknar upp sju punkter.

"FI kommer att följa företagens bedömningar av kapitalbehov. Om vi befarar att ett företag underskattar sitt kapitalbehov kan vi komma att inleda en översyn och utvärdering tidigare än planerat", skriver Finansinspektionen avslutningsvis i promemorian.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.