Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-13

BANK: KREDITFÖRLUSTER EN FOKUSFRÅGA I RAPPORTERNA - ANALYTIKER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) På onsdag delårsrapporterar de svenska storbankerna Handelsbanken och SEB för det andra kvartalet, följt av Swedbank och Nordea på fredag.

DNB Markets bedömde i en analys häromveckan att de svenska bankerna, och Nordea som sedan en tid är finländsk, kommer att redovisa en genomsnittlig justerad avkastning på eget kapital på runt 9 procent. Det vore visserligen ungefär 4 procentenheter lägre jämfört med motsvarande kvartal i fjol, men upp två procentenheter jämfört med första kvartalet.

För nordiskt vidkommande har den norska storbanken DNB redan kommit med kvartalssiffror för andra kvartalet, vilka var starkare än väntat. Framförallt var det tradingintäkterna samt kreditförlusterna som överraskade positivt.

Banker måste enligt relativt nya redovisningsregler göra större kreditförlustavsättningar i tidigare skeden. Eftersom det kan ta viss tid innan kreditförluster från pandemin verkligen realiseras handlade det i delårsrapporterna i april i praktiken mestadels om bedömningar om framtiden, eftersom coronakrisen i västvärlden då bara hade någon månad på nacken.

I de nordiska bankernas rapporter för det första kvartalet var kreditförlusterna den huvudsakliga drivkraften för aktiekurserna, noterar Nordea Markets i en analys. Kreditförlusterna blev då överlag inte lika stora som befarat.

Nordea Markets tror inte att SEB:s resultat för det andra kvartalet på onsdag kommer att bli det bästa i SEB:s historia.

"Räntenettot har mött motvindar från en starkare krona och enligt vår syn är det för tidigt att se något meningsfullt räntenettobidrag från hög företagskreditefterfrågan", skriver Nordea Markets i analysen och noterar att SEB pressas när det gäller kortavgifterna, men att förvaltade tillgångar torde överraska positivt tack vare starka finansmarknader.

SEB kan i samband med sin delårsrapport komma att presentera sin syn på Finansinspektionens beslut att ge banken en sanktionsavgift på 1 miljard kronor för brister kring arbetet mot penningtvätt i Baltikum.

Analyshuset Kepler Cheuvreux skriver inför Nordeas rapport på fredag att marknaden förväntar sig en svag utveckling när det gäller avgifter, en faktor som till stor del är verksamhetsdriven.

"Vi förväntar oss också att banken kommer att göra betydande avsättningar för kreditförluster under det andra kvartalet när banken uppdaterar sina IFRS9-modeller med nya makroantaganden", skriver Kepler vidare.

"Även om vi ligger 16 procent lägre än marknadens förväntningar om nettoresultatet inför rapporten bedömer vi att kärnintäkterna kommer att återhämta sig samt att avsättningarna kommer vara lägre under den andra halvan av 2020, vilket sätter Nordea i en stark position att förbättras efter det andra kvartalet", fortsätter Kepler som upprepar rekommendationen köp enligt ett marknadsbrev på måndagen.

Handelsbanken är på onsdag klockan 06.30 först ut av de svenska storbankerna med sin kvartalsrapport. En halvtimme senare kommer SEB:s siffror. På fredag vid 06.30-tiden kablar Nordea ut sitt kvartalsbesked, följt av Swedbanks en halvtimme senare. Även Danske Banks delår väntas på fredag.


Graf: SEB-aktien är oförändrad sedan årsskiftet

Bildkälla: Infront
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.