Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-11-25

BANK: STRESSTESTER TYDER PÅ BETYDANDE MOTSTÅNDSKRAFT – FI-RPT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De svenska storbankerna har betydande motståndskraft mot kreditförluster som kan uppstå och dessutom utrymme att upprätthålla kreditförsörjningen.

Det bedömer Finansinspektionen utifrån resultatet i ett stresstest som genomförts under hösten.

Storbankerna ser enligt testet ut att kunna upprätthålla en tillräcklig kapitalposition i förhållande till myndighetskraven även om de skulle genomföra utdelningar.

Själva testet belyser möjliga effekter på de svenska storbankernas finansiella ställning av en ytterligare fördjupning av den rådande ekonomiska krisen, som följd av en tilltagande smittspridning av coronaviruset, heter det.

Enligt testet minskar den genomsnittliga kärnprimärkapitalrelationen som mest med 2,8 procentenheter i det makroekonomiska scenario som utgår från Riksbankens scenario med en andra våg av smittspridning.

I ett sådant läge skulle genomsnittlig kärnprimärkapitalrelation sjunka från halvårsskiftets 17,6 procent till 14,8 procent, inkluderat att bankerna betalar ut utdelningar för vinst från 2019–2022 enligt sina utdelningsmål.

"Den lägsta marginalen till det nuvarande kapitalkravet blir då ungefär 1 procentenhet. Men som med alla andra liknande analyser råder det stor osäkerhet om resultaten", skriver FI.

Finansinspektionen omber bankerna att avvakta med utdelning medan det råder osäkerhet kring den ekonomiska utvecklingen och hur stora som kreditförlusterna riskerar att bli. Myndigheten vill också att bankerna ska ha medel att kunna bistå med kreditförsörjning till företag och hushåll.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.