Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-09-14

BANK: UBS OCH CREDIT SUISSE DISKUTERAR FUSION - MEDIA

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De båda schweiziska bankerna UBS och Credit Suisse utreder möjligheterna för att slå ihop verksamheterna, enligt den vanligtvis välinformerade finansbloggen Inside Paradeplatz. En fusion skulle rendera i Europas största bank.

Ett samgående skulle kunna klubbas redan i början av 2021 och genomföras under merparten av året vilket skulle äventyra 15.000 tjänster, enligt bloggen som avslöjar och fördjupar händelseförlopp i den schweiziska finansvärlden.

Kostnadsbesparingarna skulle främst bestå i varslen, då mellan 10 och 20 procent av de anställda kan tvingas bort. Vinnarna blir således aktieägarna, som tvingats igenom en lång period av besvikelser avseende aktiekursprestationen.

Schweiz finansminister, Ueli Maurer, har dragits in i förhandlingarna, enligt källorna.

Diskussionerna om att det måste till en konsolidering genom fusioner av banker i Europa har varit pågående i flera år och setts som en väg att stärka sektorn i den nu rådande makroekonomiska miljön. Extremlåga räntor över lång tid har tagit udden av bankernas konventionella intjäning från utlåningsverksamhet. Försök har pågått i både Tyskland, där Deutsche Banks och Commerzbanks förhandlingar gick i stöpet 2019, samt för närvarande mellan flera spanska banker.

Projektet där sammanslagningen diskuteras kallas internt för Signal och leds av UBS ordförande Axel Weber. Motpart i samtalen är Credit Suisse dito, Urs Rohner.

En affär skulle vara den största schweiziska banksammanslagningen sedan 1997, när UBS slogs ihop med Basler Bankverein. Om alltsammans går i lås utmanar UBS-Credit Suisse till och med de amerikanska bankerna och det brittiskbaserade HSBC, vars verksamhet huvudsakligen är fokuserad mot Sydostasien.

De båda bankerna har avstått från att kommentera uppgifterna.

Credit Suisse aktie klättrade omkring 3 procent på Zürichbörsen under måndagen medan UBS aktie var upp med drygt 1 procent. Stoxx Europes bankindex var samtidigt upp med 0,7 procent.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.