Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-21

BEIJER ALMA: COVID-19 LEDDE TILL KRAFTIG NEDGÅNG - SAMMANF

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Industrikoncernen Beijer Alma påverkades av covid-19 under det andra kvartalet, som för bolaget ledde till en kraftig minskning av orderingång och försäljning inom ett flertal verksamheter.

"Koncernen har framgångsrikt mött utvecklingen genom ett starkt och tydligt kassaflödesfokus och genom åtgärder för att minska våra kostnader, bland annat genom att tillämpa korttidsarbete i stora delar av produktionsverksamheten", skriver vd Henrik Perbeck i delårsrapporten.


Här följer en punktvis sammanfattning av rapporten:


Engångskostnader tyngde resultat. Beijer Almas rörelseresultat hamnade på 79,0 miljoner kronor i andra kvartalet 2020 (163 samma period i fjol). Resultatet belastades med kostnader för uppsägningar av personal inom Habia Cable med 16 miljoner kronor och nedskrivning av anläggningstillgångar inom Beijer Tech med 6 miljoner kronor. Enligt ett genomsnitt av tre analytikerprognoser, som Infront sammanställt inför rapporten, väntades ett rörelseresultat på 78,3 miljoner kronor.


Orderingång -29%. Exklusive företagsförvärv och ändrade valutakurser minskade andra kvartalets orderingång 29 procent och nettoomsättningen sjönk 27 procent. Försäljningen inom alla de tre dotterbolagen minskade under kvartalet till följd av produktionsstopp och neddragningar hos ett flertal kunder, särskilt i fordonsindustrin och oljeindustrin.


Viss återhämtning i juni. April och maj var försäljningsmässigt svaga medan en viss återhämtning kunde noteras under juni, skriver Beijer Alma i rapporten.


Åtgärder för begränsa effekter. Bolagen inom koncernen har vidtagit åtgärder för att begränsa de negativa resultateffekterna främst genom att tillämpa korttidsarbete på flera verksamhetsorter. Statliga stöd och avgiftslättnader har erhållits under andra kvartalet med 37 miljoner kronor, varav 19 miljoner kronor i Sverige.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.