Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-16

BIOGEN: FLERA SJUKHUS KOMMER EJ TILLHANDHÅLLA ADUHELM –WSJ(OMS)

(Omsändning: skickades första gången på torsdagskvällen)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ett par stora sjukhus avböjer att administrera Biogens nya läkemedel mot Alzheimers, Aduhelm, vilket blir den senaste utvecklingen i det kontroversiella godkännandet av läkemedlet från den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, förra månaden.

Det rapporterar Wall Street Journal (WSJ).

Cleveland Clinic och Mount Sinai Health System i New York har uppgett att de inte kommer att behandla patienter med Aduhelm trots FDA:s godkännande.

Sjukhusen tvivlar på läkemedlets effektivitet och om FDA kan ha sänkt sin standard för godkännandet av läkemedlet.

Cleveland Clinic kommer inte att tillhandhålla läkemedlet i sitt apotek eller tillhandahålla infusioner av det till patienter efter en granskning av tillgängliga vetenskapliga bevis av en tvärvetenskaplig expertpanel, enligt en talesperson på sjukhuset, enligt WSJ.

Talesperson menade att läkare i Cleveland Clinic fortfarande har möjlighet att ordinera läkemedlet men att patienterna måste få sina infusioner på en extern anläggning.

Aduhelm ges med en infusion varje månad, vanligtvis på ett polikliniskt vårdcenter. Biogen prissatte läkemedlet till 56.000 dollar per år, även om vissa experter menar att det förmodligen kommer att kosta mer för en typisk patient, enligt WSJ.

"Baserat på de aktuella uppgifterna om dess säkerhet och effektivitet har vi beslutat att inte tillhandhålla Aducanumab just nu", kommenterade Cleveland Clinic beslutet. "Vi stöder dock fortsatt forskning inom detta område, och när ytterligare data blir tillgängliga kommer vi att utvärdera detta läkemedel för användning hos våra patienter."

En talesperson på Mount Sinai uppgav att sjukhuset inte kommer att behandla med Aduhelm, medan dess experter fortsätter att undersöka läkemedlet.

Sjukhuset väntar även på resultaten från den utredning som kommer titta närmare på FDA:s interaktioner med Biogen före godkännandet är publicerad.

FDA:s godkännande av läkemedlet, Aduhelm, har hamnat i flera kontroverser sedan godkännandet förra månaden.

Myndigheten har bland annat varit tvungen att begränsa patientpopulationen för vilken läkemedlet är godkänt, samt initiera en utredning av underlaget och personkontakterna som varit inför godkännandet mellan FDA och Biogen.

Svenska Bioarctic utvecklar den konkurrerande läkemedelskandidaten Ban2401, tillsammans med samarbetspartnern Eisai.

Även svenska Alzinova och Alzecure har forskning inriktad på Alzheimers sjukdom.
Författare Direkt-SE