Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-12-09

BITCOIN: INSTITUTIONELLT BIFALL KOSTSAMT FÖR GULDET – JP MORGAN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En ökad acceptans som gör kryptovalutor mer accepterade i bredare lager av finansvärlden kommer bli en kostsam utveckling för guldinvesterare, menar strateger hos den tidigare erkänt kryptovalutakritiska banken JP Morgan.

Kapitalflödet in i kryptovalutamarknaden, anförd av bitcoin, har varit rejält under det senaste året och priserna har gått upp på rekordhöga nivåer. En bitcoin, som i februari kostade runt 3.400 dollar, kostade nyligen rekordhöga 20.000 dollar för att den senaste veckan ha handlats ned till 18.300 dollar.

Guldpriset har förvisso handlats upp kraftigt under året det med, men haft en dalande utveckling betydligt längre. Priset har sjunkit ända sedan augusti och toppnivåerna på över 2.000 dollar per uns som många analytiker hänvisade till att investerare ville köpa inflationsförsäkring efter att centralbankerna skyndat till med rekordstora stimulansåtgärder mot pandemin. På onsdagen befann sig guldpriset i första termin på nivån 1.865.

Strategerna hos JP Morgan, vars vd Jamie Dimon gett flera syrliga kommentarer och kallat bitcoin för "ett fallerande bedrägeri", ger dock nu som en av få banker på Wall Street spådomen att digitala valutor kommer leda till ett skifte i tillgångsmarknaden som drabbar ädelmetaller.

De kommande åren kommer enligt strategerna det nya tillgångsslaget, som ofta jämförts med en digital version av guldets roll som inflationsförsäkring, fortsätta med att utgöra en käpp i ädelmarknadens hjul.

"Acceptansen från institutionella investerare mot bitcoin har bara tagit sin början, medan guldets roll i sammanhanget är mycket befäst", skriver JP Morgan-strategerna.

Som en jämförelse nyttjas Greyscale Bitcoin Trust, en noterad fond som följer bitcoinpriset och möjliggör exponering mot bitcoin utan innehav i den digitala tillgången.

Grayscale Bitcoin Trust har sett inflöden på 2 miljarder dollar sedan i oktober. Under samma period skedde samtidigt nettouttag ur börshandlade fonder exponerade mot guld om 7 miljarder. I ekvationen läggs samtidigt vikt vid att det totala marknadsvärdet av bitcoin är blott 3 procent av guld. Om den andelen skulle öka till 5 procent så skulle bitcoinpriset gå upp till över 30.000 dollar.

När nu fler och fler beslutar sig från att ta sin hand från guldet, om så bara i viss mån, kommer det enligt strategerna snabbt röra sig om ytterligare miljarder som pumpas in i bitcoin.

"Visar sig det här scenariot överensstämma med verkligheten på medellång till lång sikt kommer guldpriset kämpa i motvind från strukturomställningar de kommande åren", skriver rapportförfattarna.

På kort sikt finns det dock skäl att tro på en fortsatt avmattning efter den mäktiga rusningen för bitcoin samtidigt som guldpriset återtar ett visst kommando.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.