Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-11-02

BOLÅN: SBAB HÖJER LÄNGRE BORÄNTOR PGA STIGANDE MARKNADSRÄNTOR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det statliga bolåneinstitutet SBAB höjer på tisdagen listräntorna för bolån med bindningstider 2 till 10 år med 0,20 procentenheter.

Det framgår av ett pressmeddelande.

"Eftersom marknadsräntorna under en tid stigit kraftigt har upplåningskostnaderna ökat och därför höjs listräntorna", skriver SBAB.

Klas Danielsson, vd på SBAB, säger i en kommentar att bolåneräntorna kan ha lämnat en lägstanivå som blir svår att se framför sig igen, åtminstone på kort sikt.

"Även med ett något högre ränteläge är räntekostnaderna för bostäder på historiskt låga nivåer, trots högre bostadspriser och större bolån", fortsätter han.

Han noterar att inflationen har stigit och kan komma att bestå på en högre nivå än tidigare medan Riksbanken och andra centralbanker nu förväntas höja sina styrräntor tidigare än vad som förut antagits medan obligationsköpen trappas ned.

"Som en konsekvens av detta har marknadsräntorna stigit och därmed har bankernas upplåningskostnader på kapitalmarknaden ökat", förklarar Klas Danielsson.
Författare Direkt-SE