Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-04

BÖRSEN: ANDHÄMTNING I KORTEN EFTER MÅNDAGENS LYFT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen fick en flygande start på veckan med en uppgång på 2,3 procent under måndagen och kan stå inför en andhämtning.

En positiv trend på de amerikanska börserna under måndagen ger dock stöd, även om ledande index stängde en bit under dagshögsta. I Europa har terminerna för ledande marknader öppnat trevande, med viss dragning uppåt.

Den underliggande trenden på Stockholmsbörsen är dock stark och OMXS30 närmar sig startpunkten för året, nu -1,4 procent sedan årsskiftet. För att nå årshögsta från mitten av februari krävs en uppgång på drygt 8 procent.

Inspiration för att minst nå detta har kommit från Christer Gardell som intervjuats av Dagens Industri. Marknaden har överdriven oro för konsekvenserna av pandemin och börsen står inför en uppgång på 10-20 procent, enligt finansmannens bedömning.

Bland enskilda aktier kan Elekta vara i fortsatt fokus efter gårdagens lyft orsakat av budet på Varian från tyska Siemens Healthineers. Elekta klättrade nära 15 procent och var livligt handlad på Stockholmsbörsen.

IPC har släppt rapport som visade att bolaget nu höjer sin produktionsprognos, efter att tidigare ha sänkt densamma. Resultatmässigt visar oljebolaget ett större tapp ned till 12,2 miljoner dollar på ebitda-nivå (74,6).

Även Hövding har släppt rapport inför börsöppningen. Intäkterna ökade till 33,5 miljoner kronor under andra kvartalet (28,2), men alltjämt röda siffror i resultatet, -9,5 miljoner på ebitda-nivå (-17,9).

Mobilspelutvecklaren G5 Entertainment var stor vinnare under måndagen, upp drygt 13 procent till 228:60 kronor. ABG Sundal Collier har höjt sin kassaflödesbaserade värdering till intervallet 81-260 kronor i en uppdragsanalys, upp från tidigare 72-195 kronor, enligt en analys på måndagskvällen.

Inom spelområdet har Adventure Box rapporterat om ökning av antalet användare som skapar eget konto, +67 procent, under juli. Bolaget har ändrat strategi och satsar nu på att få "rätt" typ av användare. Det visar sig också i en kraftig minskning av antalet besökare (-21 procent).
Författare Direkt-SE