Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-02-17

BÖRSEN: AVVAKTANDE INLEDNING MED FOKUS PÅ RÄNTEMARKNDEN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att gå mot en avvaktande inledning där investerare på världens börser nu bevakar utvecklingen på räntemarknaden efter att amerikanska räntor hoppade upp på tisdagen. Kinnevik och Sinch har lagt fram stora nyheter.

Klockan 8.40 indikerade förhandeln hos IG-Markets en öppning i området runt oförändrade nivåer för Stockholmsbörsens OMXS30-index. De europeiska terminerna var vid samma tidpunkt mer med 0,1-0,2 procent.

Amerikanska statspappersräntor fortsatte stiga efter svensk börsstängning på tisdagen, och nådde den högsta nivån sedan februari 2020. I Asienhandeln har tioårsräntan vänt tillbaka något ner.

Kinneviks styrelse kommer att föreslå en utskiftning av innehavet i Zalando. Kinnevik äger motsvarande 21 procent av Zalando. Utskiftningen motsvarar en extra värdeöverföring till ägarna i investmentbolaget om cirka 55,1 miljarder kronor, motsvarande cirka 200 kronor per aktie i Kinnevik.

Kommunikationstjänstebolaget Sinch förvärvar amerikanska Inteliquent för 1.040 miljoner dollar, motsvarande cirka 8,5 miljarder kronor. Inteliquent beskrivs av Sinch som "den största oberoende leverantören av rösttjänster i USA", ett bolag med över 500 anställda. Huvudkontoret ligger i Chicago.

Essity tillkännagav på tisdagskvällen att ett avtal tecknats med det australiska hygienbolaget Asaleo Care om att förvärva de återstående aktierna i bolaget. Mediauppgifter om att affären var på gång föranledde på tisdagen ett handelsstopp i aktien. Köpeskillingen innebär att Asaleo Cares bolagsvärde på skuldfri basis uppgår till cirka 5,5 miljarder kronor, vilket motsvarar drygt 9,6 gånger bolagets ebitda-resutlat för 2020.

Volvo har fått en order på 2.000 exemplar av den nylanserade FH-modellen från logistikbolaget Girteka Logistics, framgår av ett pressmeddelande. Produktionen av den nya tunga modellserie kommer att starta i mars 2021 och lastbilarna kommer att levereras till Girteka Logistics under resten av året.

Astra Zeneca meddelar att fas 3-studien Olympia med Lynparza visade positiva resultat jämfört med placebo i en planerad interimsanalys.

Styrelsen i Doro förbereder en särnotering av affärsområdet Doro Care. Målsättning är att kunna föreslå en särnotering för en bolagsstämma under året men "det finns inga garantier" för att ett beslut om en faktisk notering kommer att tas. Bolaget lämnade på måndagen en rapport där det justerade rörelseresultat på 46,9 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2020 (41,5).

Investeringsbolaget New Equity Ventures styrelse föreslog på måndagskvällen inför årsstämman en utdelning om 0:25 kronor per aktie. Bolaget tog i april upp en förvärvskredit och har sedan dess haft som mål att göra bolaget skuldfritt, vilket nu har uppnåtts.


Morgonens rapporter i urval:

* IT-konsulten Tieto Evry redovisar ett rörelseresultat på 77,8 miljoner euro för det fjärde kvartalet 2020. Analytikerna i Infronts sammanställning väntade sig 77,6 miljoner euro. Bolaget räknar med att den justerade ebita-marginalen ökar till 13-14 procent under 2021 jämfört med utfallet 2020 som var 12,7 procent, och upprepade bedömningen om att koncernens verksamhet kommer att återgå till att visa tillväxt under det andra halvåret 2021.

* Spelutvecklaren Stillfront redovisar ett ebitda-resultat på 460 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2020. Enligt S&P Global Market Intelligences estimatsamanställning väntades ett ebitda-resultat på 480 miljoner. Nettoomsättningen i kvartalet blev 1.080 miljoner kronor, mot väntade 1.154 miljoner.

* Fastighetsbolaget Klöverns intäkter uppgick till 837 miljoner kronor i det fjärde kvartalet (900). Driftöverskottet blev 529 miljoner kronor (570) och förvaltningsresultatet fastigheter uppgick till 288 miljoner (313).

* Hotellbolaget Scandic redovisar ett justerat ebitda-resultat på -282 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2020, att ställa mot Infronts sammanställning av fyra analytikers prognoser där -333 miljoner kronor var väntat. Nettoomsättningen uppgick till 1.377 miljoner kronor i kvartalet, här var 1.565 miljoner kronor väntat.

* Nibe redovisar ett resultat före skatt för det fjärde kvartalet 2020 på 1.476 miljoner kronor. Ett genomsnitt av nio analytikerprognoser, som Infront sammanställt inför rapporten, var ett resultat före skatt på 1.054 miljoner kronor. I resultatet ingår förvärvsrelaterade omvärderingar med +353 miljoner kronor samt förvärvskostnader om 4 miljoner kronor. Analytikerna hade bara räknat med -3 miljoner kronor i engångsposter.


Emissioner:

Den riktade emission som Tre Kronor Property aviserade efter börsens stängning på tisdagen är genomförd. Kursen sattes till 127 kronor per aktie och bolaget tillförs därmed cirka 119 miljoner kronor före emissionskostnader. Tisdagens stängningskurs var 132 kronor.

XMReality, verksamt inom lösningar för fältservice, har genomfört den emission som aviserades efter börsens stängning på tisdagen. Kursen i emissionen blev 8:25 kronor och bolaget tillförs drygt 56 miljoner kronor före emissionskostnader. Emissionsbeloppen översteg därmed tidigare kommunicerad nivå på "upp till 50 miljoner kronor". Aktien stängde på tisdagen på 8:88.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.