Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-03-25

BÖRSEN: BANKER OCH H&M TYNGER STORBOLAGSINDEX, OMXS30 -0,4%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Banker och klädbolaget H&M tyngde indexutvecklingen på torsdagen. Den i Kina upptrappade jakten mot H&M:s beslut att ta ställning för Xinjiangs minoritetsbefolkning bidrog till fortsatt säljtryck i aktien.

Strax innan lunchtid på torsdagen stod OMXS30 på nivån 2.176, vilket var 0,4 procent ned från de rekordkänningar som nåddes på onsdagen. Aktier för drygt 7 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen i sin helhet.

Sentimentet tycktes pressat sedan amerikanska index dalat på onsdagskvällen, med särskild tonvikt på fall i techsektorn. Terminerna för USA:s börser letade sig dock uppåt på torsdagen.

Turbulensen kring H&M har tilltagit via kinesiska telefontillverkare som Huawei och Xiaomi, som dragit tillbaka H&M:s från användning i Kina, detta utöver de e-handelsplattformar som omöjliggjort kinesisk konsumtion via nätet. Sökmotorn Baidu har också raderat H&M ur sökresultat och flera karttjänster likaså, enligt Tencents nyhetstjänst QQ News.

Antalet tillfälligt stänga butiker inom H&M-gruppen på grund av coronapandemin fortsätter samtidigt att öka och ligger nu på cirka 1.200 stycken, uppger H&M-gruppens pressavdelning i ett mejl till Nyhetsbyrån Direkt.

Den minskningstrend i antalet stängda butiker som noterades från januari till mitten av mars, från cirka 1.800 till ungefär 900, bröts redan i förra veckan då 1.050 butiker var stängda. Och nu är alltså kring 1.200 stängda. Aktien handlades ned med 2,9 procent till 201:30 kronor. HSBC:s höjda riktkurs för aktien, som Nyhetsbyrån Direkt rapporterade om under morgonen, bidrog dock med visst stöd för aktien.

Enda aktie än längre söderut än H&M var Handelsbankens, men detta utgjorde en falsk botten med tanke på att utdelning om 4:10 kronor avskildes. Aktien handlades ned med 6:20 kronor till 94:91 kronor. Andra bolag som avskilde utdelning var byggbolaget JM och gruvbolaget Lundin Mining.

Banksektorn var dock tyngd i sin helhet, inte minst Swedbank vars aktie hittades 2,5 procent ned. DNB har sänkt sin rekommendation för Swedbank och Handelsbanken till behåll.

E-sports- och gamingbolaget MTG:s aktie hittades högt efter förvärvet av det Nya Zeeland-baserade gamingbolaget Ninja Kiwi, utvecklare och utgivare av Tower Defense-spel för mobil. Nyemissionen för att finansiera köpet genomfördes med en rabatt på 3 procent jämfört med onsdagens stängningskurs. Aktien steg med omkring 6 procent.

Bioteknikbolaget Isofol Medicals aktie föll kraftigt under måndagen (-20 procent) och tisdagen (-13 procent) efter besked från den oberoende data- och säkerhetskommittén relaterat till Agent-studien i fas 3. På torsdagen rekylerade aktien upp med 10 procent.

Desto längre ned återfanns oljebolaget Enquest 7 procent ned. Rörelseresultat på ebitda-nivå för helåret 2020 redovisades till drygt hälften av 2019 års nivå under morgonen. Även omsättningen var i princip halverad.


Bild: OMXS30 på torsdagen den 25 mars

Bildkälla: Infront
Författare Direkt-SE