Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-09

BÖRSEN: BANKER OCH VERKSTADSBOLAG TYNGER INDEX, OMXS30 -1,0%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen tog sig en törn under morgonhandeln på tisdagen. Från att ha öppnat i positiv riktning under de inledande minuterna vände den sedan ned på minus. Storbankerna pressades medan mer defensiva aktier gick mot strömmen.

Storbolagsindexet OMXS30 var klockan 09.50 ned 1,0 procent till nivån 1.701. Aktier för 4,5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Bland Europabörserna backade Parisbörsens CAC40 0,7 procent medan Frankfurtbörsens DAX var ned nästan 1 procent.

Inom storbolagsindexet OMXS30 backade storbankerna mellan 1,7-2,6 procent i den inledande handeln efter att under måndagen ha avancerat märkbart. I botten placerade sig även verkstadsbolagen Autoliv och Sandvik med en nedgång om 3,7 respektive 1,8 procent.

Nasdaqs halvårsvisa översyn av OMXS30 resulterade inte i några förändringar i sammansättningen av indexet. Det har inför översynen spekulerats i att SSAB:s A-aktie skulle åka ur och att Lundin Energy eller Evolution Gaming skulle inkluderas i indexet, något som alltså inte förverkligades denna gång. SSAB backade 2,4 procent.

Boliden retirerade 2 procent till nivån 215:40. Morgan Stanley sänkt sin rekommendation till jämvikt från övervikt. Riktkursen skruvades dock upp till 240 från 230 kronor.

Mot strömmen sågs aktier av mer defensiv karaktär där Getinge avancerade 2,8 procent följt av Astra Zeneca med en uppgång om 2 procent. Swedish Match klev upp 2,3 procent och Essity steg 2 procent.

Ventilationsföretaget Systemair kommit med rapport för sitt fjärde kvartal (februari-april) i det brutna räkenskapsåret 2019/2020. Rörelseresultatet landade på 56,3 miljoner kronor. Väntat var 82,5 miljoner enligt Infronts sammanställning av fyra estimat. Nettoomsättningen kom in i linje med förväntningarna. Styrelsen har föreslagit att ingen utdelning ska ges mot bakgrund av osäkerheten orsakad av coronapandemin. Aktien tappade 1,9 procent.

Teleoperatören Millicom siktar på att hålla kassaflödet 2020 i nivå med 2019, uppger vd Mauricio Ramos i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt, där han också säger att flera faktorer som tyngt aktien är på väg bort. Millicom-aktien handlades ned 1,7 procent.

Sök- och annonskoncernen Eniros försök att sanera balansräkningen kommer fortsätta med att bolaget ansöker om ett så kallat offentligt ackord. Bakgrunden är det ackordsförslag, avseende skulder om nästan 680 miljoner kronor, som bolaget gav den 18 maj. Av det totala beloppet som förslaget omfattar avser 586 miljoner kronor skulder till obligationsinnehavarna som gett grönt ljus till förslaget. Aktien var upp 12,4 procent.

Bioinvent avser att ta in cirka 487 miljoner kronor via en emission. Aktien steg 15,6 procent.

Cell Impact steg 15,5 procent utan specifika nyheter. De senaste 30 dagarna har aktien klivit upp nästan 50 procent i samband med att vätgasaktier den senaste tiden varit heta. Sektorkollegan Metacons aktie var även den upp 15 procent.

First North-listade Oboya Horticultures bankkonton är fortsatt frysta, trots att bolaget vädjat till Swedbank att öppna bolagets konton i Sverige. Aktien har handelsstoppats cirka 10 minuter före börsöppningen.

Handelsstoppet i Terranet har hävts efter att det trätt i kraft under måndagen i samband med att det framkommit, bland annat via Nyhetsbyrån Direkts rapportering, att bolaget har ett avtal med Walt Disney. Aktien var upp 42,6 procent.

Danske Bank har inlett bevakning av Sectra med rekommendationen köp. Riktkursen sätts till 579 kronor och aktien steg 2,1 procent till 507 kronor.

Sinch klev upp 4,2 procent till 622 kronor. Carnegie har höjt riktkursen för aktien till 790 från 600 kronor där rekommendationen köp upprepas.


Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 tisdagen 9 juni

Bildkälla: Infront.
Författare Direkt-SE