Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-11-27

BÖRSEN: BESKEDLIGA INDEXRÖRELSER VÄNTAS I ÖPPNINGEN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att inleda fredagens handel med beskedliga indexrörelser.

Från USA-börserna kommer mindre vägledning än vanligt eftersom det var helgstängt på torsdagen. På fredagen är det halvdag i USA. President Donald Trump sade vid en pressträff på torsdagen att han kommer att lämna Vita huset om elektorskollegiet röstar för Joe Biden, rapporterar Reuters.

Asienbörserna har på fredagen utvecklats blandat med vissa positiva inslag i Japan och Kina.

Vid 8.30-tiden indikerade förhandeln hos IG-Markets en nedgång om 0,2 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index. De europeiska terminerna låg på mellan 0 och minus 0,1 procent. USA-terminerna pekade på öppning runt noll.

Bland nyheter märks att Astra Zeneca troligen kommer att göra en ytterligare global vaccinstudie kring covid-19 för att testa effektiviteten hos bolagets vaccinkandidat vid olika doseringar. Det uppgav läkemedelsbolagets vd Pascal Soriot för Bloomberg News i spåren av frågetecknen kring vilken effektivitet vaccinet har.

Fredagen är näst sista dagen i innevarande rapportperiod. Bland morgonens rapportbesked visade medicinteknik- och cybersäkerhetsbolaget Sectra ökad order och omsättning och förbättrat resultat i sitt andra kvartal, augusti-oktober, i det brutna räkenskapsåret.

Läkemedelsbolaget Moberg Pharma har meddelat slutliga villkor för den företrädesemission på cirka 150 miljoner kronor som bolaget aviserade tidigare i november. Teckningskursen blir 6:47 kronor per aktie. På torsdagen stängde aktien på 8:89.

Medicinteknikbolaget Episurf har beslutat om en riktad nyemission till kurs 1:80 kronor. Aktien stängde på 2:065 kronor på torsdagen och med det som utgångspunkt var rabatten 12,8 procent.

Teckningskursen i den riktade emission som First North-listade Bioservo aviserade på torsdagen efter stängning blev 9:50 kronor. Det innebar en rabatt på 7,8 procent jämfört med sista avslut i Bioservo-aktien på torsdagen.

SBB lade på morgonen formellt bud på norska Entra, 165 kronor vilket är samma nivå som det budförslag som offentliggjordes tidigare i veckan.

I några bolag avskiljs utdelning på fredagen, AAK (2:10 kr), Academedia (1:50 kr) och Atlas Copco (3:50 kr).

På fredagen är det också det under coronatider extra speciella "Black Friday", som dock mer och mer övergått till en hel "Black Week". I och med avrådan från bland annat besök i fysiska butiker väntas e-handeln slå rekord i år.


Rekommendationer

* ABG Sundal Collier höjer sin rekommendation för Lyko till behåll från sälj. Riktkursen sänks samtidigt till 310 från 335 kronor. Lyko-aktien stängde på 315 kronor på torsdagen.

* SEB har inlett bevakning av SBB med rekommendationen behåll och riktkursen 30 kronor. Aktien stängde på 28:96 kronor på torsdagen.

* DNB har inlett bevakning av fastighetsbolaget Nyfosa med köprekommendation och riktkurs 93 kronor. Nyfosaaktien stängde på 84:05 kronor på torsdagen.

* Redeye har sänkt det rimliga värdet för Speqta till 8 kronor per aktie, från tidigare 10 kronor, i ett basscenario. Speqtas stängningskurs på torsdagen var 4:39 kronor.


Makroagenda

* Frankrike: BNP (def) 3kv kl 8.45

* Frankrike: KPI (prel) november kl 8.45

* Storbritannien: Nationwide huspriser november kl 9.00

* SCB: BNP 3 kv kl 9.30

* SCB: detaljhandel oktober kl 9.30

* SCB: handelsbalans oktober kl 9.30

* EMU: barometerindikator november kl 11.00
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.