Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-11-24

BÖRSEN: BILIA FÖLL PÅ UPPSAGT AVTAL, H&M VINNARE, OMXS30 +0,9%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades upp på tisdagen, liksom de ledande Europabörserna. En fortsatt optimism på vaccinfronten bidrog till en positiv stämning på finansmarknaderna.

Bilia rasade efter nyheten om att Volvo Cars säger upp återförsäljaravtal. H&M, som uppgraderats till köp av Goldman Sachs, stärktes rejält.

Vid stängning hade Stockholmsbörsens OMXS30-index gått upp 0,9 procent till 1.938. Aktier för 25,4 miljarder kronor omsattes under dagen på Stockholmsbörsen.

Bilia rasade 26 procent på det tunga beskedet att Volvo Cars sagt upp återförsäljaravtalen för Volvo i Sverige och Norge. Avtalen gäller för både bil- och serviceaffären. Vidare sänkte SEB rekommendation för Bilia till behåll från köp efter nyheten.

H&M klättrade i stället 6,7 procent till 188:05 kronor efter att investmentbanken Goldman Sachs höjt sin rekommendation för klädaktien till köp från sälj. Riktkursen ökades till 210 från 165 kronor. Goldman pekar bland annat på att H&M hade försäljningstillväxt på den brittiska marknaden i oktober och enligt banken har bolaget full kontroll på rea-aktiviteterna under säsongen.

I övrigt bland storbolagen lyfte cykliskt. SKF steg 4,5 procent och SSAB A var upp 4,3 procent. Autoliv, Alfa Laval och Boliden noterade uppgångar på 3-4 procent. På motsatta sedan syntes en del mer defensiva aktier. Getinge sjönk 4,3 procent, Swedish Match 2,9 procent och Essity var ned 2,2 procent.

Utanför storbolagsindex var SAS en av vinnarna, liksom flera reserelaterade aktier på Europas aktiemarknader, bland annat efter att Storbritannien beslutat minska karantänskraven för människor som reser in i landet. SAS, vars aktie avancerade 20 procent, meddelade också att det kommer att återuppta vissa rutter under julledigheten. Även aktier i hotellsektorn klättrade, som Scandic Hotels med 11,4 procent och Pandox med 8,4 procent.

Fastighetsbolaget SBB avser att lägga bud på norska branschkollegan Entra, som dock inte kommer att rekommendera budet och meddelade att det finns andra aktörer med i bilden. Entraaktien steg över budkursen i Oslo men på Stockholmsbörsen var investerarna kyligare mot SBB, vars B-aktie handlades ner 4 procent.

Oljepriserna fortsatte upp på tisdagen och börsens oljebolag klättrade, bland dem Lundin Energy med drygt 5 procent och IPC med 6 procent.

Forskningsbolaget Active Biotech sköt i höjden med 46 procent efter att ha kommit med uppdatering av klinisk strategi och projekt i samband med tisdagens kapitalmarknadsdag.

Recipharm steg 3,2 procent. Kontraktstillverkaren har tecknat en avsiktsförklaring med amerikanska Moderna kring Modernas covid-19-vaccin.

Balder backade 4,8 procent till 452:60 Fastighetsbolagets riktade emission, som aviserades efter börsstängning på måndagen, gjordes till kurs 453 kronor.

Midsummer, som tillverkar solpaneler, föll 21 procent efter att tredje kvartalets siffror tyngts av pandemin.

På tisdagen gjorde Stenhus Fastigheter First North-debut. Aktien stängde på 10:10 kronor, strax över teckningskursen på 10 kronor.


Graf över OMXS30 tisdagen den 24 november:

Källa: Infront
Författare Direkt-SE