Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-09-22

BÖRSEN: CANTARGIA RUSADE EFTER FDA-BESKED, OMXS30 +1,1%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen rekylerade upp i likhet med omvärldsbörserna på onsdagen. Investerarna tycktes för stunden ha släppt oron för det problemtyngda kinesiska fastighetsbolaget Evergrande och fokuserade i stället på räntebeskedet från Fed som väntades efter svensk stängning.

Stockholmsbörsens OMXS30-index slutade dagen upp 1,1 procent till nivån 2.299. Aktier för drygt 21 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen i sin helhet.

SKF som tillhörde en av de större förlorarna i måndagens börsfall revanscherade sig och steg 4,1 procent på onsdagen. H&M som gått mot strömmen under de senaste handelsdagarnas turbulens fortsatte upp 3,2 procent.

Volvo avancerade 2,9. Lastbilstillverkarens sektorkollega Traton varnade för att försäljningen i det tredje kvartalet blir lägre än väntat som en följd av problem i leverantörskedjan. Volvos presschef sade å sin sida i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt att bolaget hittills under det tredje kvartalet inte gjort några ytterligare stopp i produktionen.

Även banksektorn utvecklades förhållandevis väl. DNB Markets har i en sektoranalys höjt sin rekommendation för Handelsbanken och justerat upp riktkurser för övriga storbanker. Handelsbanken meddelade dessutom en extrautdelning i form av aktier i Industrivärden och steg 1,4 procent, medan Nordea sågs upp 2,5 procent.

Den återvändande riskviljan pressade ned defensiva aktier mot botten av storbolagslistan. Astra Zeneca var ned 1,4 procent, medan Getinge och Essity tappade omkring 1,2 procent.

Cantargias aktie drog iväg 22 procent efter att Forskningsbolaget på eftermiddagen meddelat att nadunolimab (CAN04) för behandling av cancer i bukspottskörteln har fått särläkemedelsstatus av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

Nent som höll kapitalmarknadsdag kom med ett antal uppdateringar av mål. Bland annat ska Viaplay lanseras på fem nya marknader, antalet abonnenter ska uppgå till 12 miljoner vid utgången av 2025 och den organiska tillväxten 2020-2025 ska ligga i den övre delen av tidigare meddelat spann om 18-20 procent. Aktien pendlade mellan plus och minus men sluta dagen upp 1,4 procent.

Medicinteknikbolaget Bactiguard steg över 8 procent till 164 kronor efter besked om en riktad nyemission till AMF med en kurs om 152 kronor. Även Fluicell meddelade en riktad emission. Kursen sattes här till 17:40 kronor och aktien handlades upp närmare 14 procent på beskedet till 21:90 kronor.

Soltech avser att notera dotterbolaget Advanced Soltech på First North med beräknad första handelsdag den 29 oktober. Soltechaktien steg 3,2 procent.

Klädbolaget RNB lämnade rapport för det fjärde kvartalet det brutna räkenskapsåret. Resultat efter skatt för kvarvarande verksamhet landade på -11 miljoner kronor medan nettoomsättningen steg till 85 miljoner kronor (70). Aktien sjönk dock mer än 15 procent efter att ha varit upp med 34 procent på tisdagen.

Sivers lyfte 7,2 procent efter att ha meddelat lansering av nya produkter.

Simris Alg, som utvecklar ingredienser från mikroalger, har fått en order med ett värde på cirka 3 miljoner kronor som ska levereras under fjärde kvartalet. Bioteknikbolagets aktie belönades med en uppgång på 15,4 procent.


Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 onsdagen den 22 september

Källa: Infront
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.