Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-11-25

BÖRSEN: DEFENSIVT MOT STRÖMMEN, NORDNET DEBUTSTEG, OMXS30 -0,4%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen avslutade onsdagen på rött efter att inledningsvis ha stigit märkbart. Bolag av mer defensiv karaktär återfanns bland vinnarna medan en handfull industri- och verkstadsbolag sågs i botten inom storbolagsindexet.

Nordnet, som på onsdagen gjorde handelsdebut, välkomnades med öppna armar av marknaden och aktien steg märkbart under kraftig omsättning.

Vid börsstängning hade OMXS30-indexet backat 0,4 procent till 1.931. Aktier för nästan 26 miljarder kronor hade då bytt händer på Stockholmsbörsen.

Defensiva pjäser präglade vinnarsidan inom OMXS30-indexet där Essity sågs till en uppgång om 3,7 procent. Tele2 steg 2,2 procent medan Telia var upp strax över nollan. Swedish Match sågs även i toppen med ett avancemang om 1,7 procent.

En annan vinnare var SSAB som steg 2,1 procent. Nordea Markets har sänkt riktkursen för stålbolaget i spåren av det potentiella Ljmuiden-förvärvet, men upprepar samtidigt köprekommendation.

"Ur ett ekonomiskt perspektiv finns det potential att addera värde för SSAB vid ett förvärv av Ljmuiden om det sker till en mycket låg multipel, men med affären kommer flertalet risker och ett uppköp vore troligen ett felaktigt drag från stålbolaget", noterade Nordea Markets i analysen och pekade samtidigt på att det råder fortsatt uppsida i SSAB i spåren av den markant förbättrade marknaden.

På andra sidan indexet fanns Autoliv i botten med en nedgång på 3,2 procent, följt av Alfa Laval som retirerade 3 procent. Sandvik och Volvo sågs även lägre.

Utanför storbolagsindexet uppmärksammades börsåterkomlingen Nordnet som på sin första handelsdag steg 9,4 procent från teckningskursen på 96 kronor per aktie under hög omsättning.

Flygbolaget SAS, som sammantaget avancerat kraftigt tidigare i veckan, föll tillbaka 1,6 procent på onsdagen. Aktien var den tredje mest omsatta på Stockholmsbörsen för dagen.

Under onsdagen rådde det dramatik kring byggbolaget Serneke vars aktie en dryg timme innan börsstängning handelsstoppades. Aktien handelsstoppades med hänvisning till "non disclosure" av insiderinformation efter att ha stigit över 12 procent. Uppgången förklaras, enligt Dagens industri, av att bolagets vd Ola Serneke under en webbsänd frågestund på en studentmässa i Göteborg yttrat sig om att en ny partner har hittats för det pausade bygget av Karlatornet i Göteborg.

På rapportfronten bjöd gamingbolaget Enad Global 7 på kvartalssiffror. Omsättningen och ebitda-resultat visade på tillväxt medan förlusten på sista raden ökade. Aktien stängde upp 4,1 procent efter att tidigare under dagen ha backat över 7 procent.

Bayn Group kom även med rapport men som inte verkade falla marknaden i smaken. Omsättningen steg medan ebitda-resultatet kom in på samma nivå som för motsvarande period i fjol. Aktien handlades ned 2,5 procent.

Kontanthanteringsbolaget Loomis steg 1,7 procent efter att ha tecknat ett femårigt serviceavtal för Safepoint-automatiserade lösningar med amerikanska EG-US. Ordervärdet uppges av vd:n vara över 80 miljoner dollar, rapporterar Dagens industri.Diagram: Stockholmsbörsens OMXS30-index onsdagen den 25 november

Bildkälla: Infront.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.