Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-09-10

BÖRSEN: ELECTROLUX NED EFTER ANALYTIKER-MEJL, OMXS30 +0,4%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Indexrörelserna på Stockholmsbörsen var små på fredagen men flera enskilda aktier visade desto större kursförändringar.

Omkring klockan 13.10 hade OMXS30 stigit 0,4 procent till 2.362 och aktier för 7,9 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. I övriga Europa var Frankfurtbörsens DAX-index upp 0,5 procent och franska CAC40 steg 0,3 procent.

Bland storbolagen i Stockholm toppade Evolution med en uppgång på 2,2 procent. Därnäst följde Boliden, plus 2,1 procent, och Autoliv som var upp 1,7 procent.

På minussidan fanns Electrolux, som omkring klockan 11.30 utan någon publicerad information plötsligt sjönk brant.

Så småningom framkom att bolaget skickat e-post till analytiker med uppdateringar om bland annat problem med leveranskedjan. Enligt analytiker Nyhetsbyrån Direkt talat med innehöll e-posten inget uppenbart nytt jämfört med vad som kommunicerades i samband med rapporten för andra kvartalet.

Electrolux sjönk 3 procent.

Assa Abloy, som på torsdagen handlades upp efter ett storförvärv i USA, var ned 1,3 procent.

Storbankerna, förutom Nordea, låg också på minus och Handelsbanken tappade mest med en nedgång på 1,1 procent. Den finländska finanskoncernen Sampo har i en transaktion som rapporterades på torsdagskvällen sålt 73 miljoner aktier i Nordea till institutionella investerare. Aktien noterades upp 0,2 procent.

Medicinteknikbolaget Bonesupport rasade 50 procent efter torsdagskvällens besked att resultaten i bolagets Fortify-studie, om bengraftsubstitutet Cerament G vid trauma, visat sig vara icke konklusiva och därmed en besvikelse.

Fingerprint Cards steg markant efter publiceringen av en intervju med Nyhetsbyrån Direkt, där vd Christian Fredrikson sade att bolaget nu åter växer inom alla sina fyra ben – mobilt, pc, betalningar och access – och att de problem som tyngt produktionen i Vietnam nu är helt lösta. Aktien stärktes 3,5 procent.

Diagnostikbolaget Aegirbio, som hittills i år stigit med 1.400 procent, började handlas uppåt vid 12.30-tiden. Uppgifter om att bolagets salivtest för covid-19, Viraspec, nu fått godkänt även för hemmabruk i Thailand bekräftades för Direkt av vd Martin Linde. Aktien handelsstoppades vid 13-tiden efter att hastigt ha stigit 15 procent.

SBB, som höll kapitalmarknadsdag i Skellefteå på fredagen, steg 4 procent. Fastighetsbolaget uppdaterade på morgonen vissa mål och meddelade en ambition att föreslå en utdelning på 1:32 kronor per stamaktie fördelat på tolv månadsvisa utdelningar.

Affiliatebolaget Catena Media har köpt tillgångar bestående av över 100 webbsajter och domäner i Nordamerika, inom onlinesport och kasino, för 45 miljoner dollar. En del av köpeskillingen betalas med nya aktier. Aktien steg 0,2 procent.

Diamyd Medical tappade 19 procent till 31:64 kronor. Forskningsbolaget har gjort en riktad nyemission på cirka 150 miljoner kronor där kursen var 28 kronor, en rabatt på cirka 17 procent jämfört med volymviktad genomsnittskurs de 30 senaste handelsdagarna.

Corline Biomedical lyfte 7,9 procent till 17:15 kronor, sedan Penser Access inlett uppdragsbevakning av aktien med ett så kallat motiverat värde på 29-31 kronor per aktie. Enligt Penser är Corline ett missförstått bolag som börsen har svårt att värdera då det upplevs som spretigt.

DNB Markets har höjt sin rekommendation för Fabege till köp från behåll och fastighetsaktien var upp 1,8 procent.

I gamingsektorn handlades Embracer runt oförändrade nivåer, medan Stillfront steg 2,4 procent. Paradox fortsatte ned 1,2 procent. På torsdagen rapporterade South China Morning Post att Kina kommer att stoppa godkännanden av nya onlinespel i landet under en period vilket satte press på svenska aktier i sektorn. Efter börsstängning på torsdagen korrigerades dock rapporten till att processen kommer att saktas ned.Diagram: Stockholmsbörsens OMXS30 fredagen den 10 september

Källa: Infront
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.