Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-03

BÖRSEN: ELEKTA UPPÅT EFTER SEKTORAFFÄR, OMXS30 -0,1%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades runt nollstrecket under måndagsinledningen. Visst stöd kom från svenskt inköpschefsindex som var tillbaka i tillväxtzonen för första gången sedan februari.

Elekta var i fokus efter att Siemens Healthineers lagt bud på strålterapibolagets amerikanska konkurrent Varian.

Vid 9.30-tiden var OMXS30-index ned 0,1 procent till 1.705. Aktier för 1,7 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. I Frankfurt steg DAX 0,5 procent och i Paris backade CAC 40-indexet 0,2 procent.

Inköpschefsindex för den svenska industrisektorn steg till 51,0 i juli, från reviderade 47,6 månaden före (47,3).

Tillverkningsindustrin är därmed tillbaka i tillväxtzonen för första gången sedan februari i år.

"Juliutfallet visar att konjunkturen i svensk tillverkningsindustri fortsätter att återhämta sig i snabb takt efter den djupa nedgången i våras", säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, i en kommentar.

I storbolagsindexet noterades ABB i toppen med en uppgång på 1,0 procent, samtidigt som fredagens vinnare Securitas noterades ned 2,2 procent.

Elekta var upp 12,5 procent till 100:90 kronor efter att Siemens Healthineers lagt ett bud på strålterapibolagets amerikanska huvudkonkurrent Varian för 16,4 miljarder dollar. Budet motsvarande en premie på 24 procent och affären väntas slutföras under första halvåret av 2021.

"Det skulle kunna underlätta för dem att göra större affärer med sjukhusen genom att erbjuda flera olika lösningar. Samtidigt kan det vara en möjlighet för Elekta, som skulle kunna gynnas av att vara den som nu enbart fokuserar på sitt specialområde, och inte breddar sig", sade Kristofer Liljeberg, aktieanalytikern vid Carnegie, till Di på söndagen.

Carnegie höjde under måndagen sin rekommendation för Elekta till köp från behåll. Riktkursen höjdes till 105 från 95 kronor.

Saab meddelade under fredagskvällen att bolaget, med stöd av Sverige, lämnat ett anbud till Kanada rörande 88 Gripen E-flygplan, med ett stöd- och träningsprogram samt ett industriellt och teknologiskt paket. Saab-aktien handlades 0,3 procent högre.

Duni presenterade Robert Dackeskog som ny vd. Han är för närvarande vd för tandvårdsgrossisten Unident och var mellan 2012 och 2019 medlem av Dunis ledningsgrupp som affärsområdeschef för först Consumer och sedan Table Top. Aktien var ned 0,9 procent.

En annan ledningsrockad kom efter att styrelsen i Medcap, som var upp 1,6 procent, utsåg Anders Dahlberg till ny vd för bolaget som investerar i life science-sektorn. Han är för närvarande styrelseledamot i Arcoma, Human Care och Medcaps portföljbolag Abilia.

På insynsfronten har NCAB:s styrelseordförande Christian Salamon den 31 juli sålt 47.705 aktier i mönsterkortstillverken. Försäljningen gjordes utanför ordinarie marknadsplats och till 210 kronor per aktie, och inbringade därmed cirka 10 miljoner kronor. Aktien var oförändrad.

Nordea Markets höjer riktkursen för Beijer Alma till 140 kronor från 127 kronor. Rekommendationen köp upprepas. Aktien var upp 6,1 procent till 111:20 kronor.

Spelbolaget Zordix handlades 10,5 procent lägre efter att ha aviserat en företrädeemission och släppt preliminära siffror för det andra kvartalet. Nettoomsättningen bedöms uppgå till 3,9 miljoner kronor (3,6), medan rörelseresultatet ökat till 2,1 miljoner (1,0).

Emissionen görs med en rabatt om drygt 30 procent mot fredagensstängningskurs och innebär en utspädning om 20 procent för de som inte avser teckna sig.


Graf över OMXS30 indexet måndagen den 3 juli:

Källa: Infront
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.