Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-03-04

BÖRSEN: ESSITY I TOPP PÅ SVÄNGIG HANDELSDAG, OMXS30 -0,4%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen förbättrades något under torsdagseftermiddagen efter att ha uppvisat en större nedgång vid lunchtid. Banksektorn och defensiva tillgångar stod emot bättre, medan tillväxtbolag och industri hade det motigare.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 ner 0,4 procent till nivån 2.065. Aktier för 23,7 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen. På kontinenten var DAX i Frankfurt ner 0,2 procent medan CAC40 i Paris vände till en uppgång på 0,1 procent.

Banker och defensiva bolag placerade sig på den övre halvan av OMXS30. Handelsbanken lyfte 1,8 procent till 93:70 kronor med stöd av en köprekommendation från Citi (neutral) med riktkurs 101 kronor. Kollegorna SEB och Swedbank klättrade 1,7 respektive 1,6 procent.

Bland de mer defensiva tillgångarna steg Essity 2,1 procent och placerade sig därmed högst upp av de mest omsatta bolagen. Swedish Match var upp 1,6 procent och Astra Zeneca 1,3 procent.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu att Astra Zenecas vaccin mot covid-19 ska användas även för personer över 65 år, och enligt tyska medieuppgifter väntas även den tyska motsvarigheten Stiko göra detsamma.

På övre halvan av stolbolagsindexet syntes också Electrolux som den senaste tiden dragit till sig blankare. På torsdagen tog Millennium Capital Partners en kort position i vitvarubolaget om 0,54 procent av aktierna.

Nickelpriset föll 6 procent på torsdagen. Boliden, som har en mindre del av omsättningen från nickel, backade 4,3 procent, medan Lundin Mining var ned 1,7 procent.

Flera av snabbväxarna på Stockholmsbörsen hade det tufft i torsdagshandeln. På OMXS30 syntes livekasinobolaget Evolution i botten med en nedgång på 4 procent medan Sinch, om levererar molnbaserade kommunikationstjänster, backade 9,3 procent bland large cap-bolagen.

Spectracure noterades för en tredje nedgångsdag när aktien föll drygt 13 procent. Bolagets huvudägare, Cardeons planer på att ta in 100 miljoner kronor inför en tänkt börsnotering har stött på patrull. När erbjudandet avslutades den 2 mars hade bara aktier för 21 miljoner kronor tecknats, skriver Dagens Industri.

Shamaran vände till förlust i det fjärde kvartalet 2020 efter kraftigt minskade intäkter. För 2021 spår oljebolaget en lägre snittproduktion jämfört med 2020. Oljebolagets aktie backade 1,6 procent.

Bioextrax som steg 12 procent på onsdagen efter besked om ett kommersiellt avtal med en nordamerikansk producent, fortsatte upp närmare 8 procent på torsdagen.

Minesto steg 5,7 procent efter att havsenergiutvecklaren meddelat att man ska fortsätta den operativa verksamheten med tidvattenkraftverket DG100 i Vestmannasund på Färöarna.

Hoodin, som har en online-plattform (SaaS) för bevakning och inhämtning av digitalt innehåll, har fått en order från en samling befintliga kunder inom turism med ett ordervärde om 400.000 kronor. Aktien steg 4,3 procent.Graf: OMXS30 torsdagen den 4 mars

Källa: Infront
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.