Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-10-08

BÖRSEN: EVO TYNGER, ENQUEST UPP MOT STRÖMMEN, OMXS30 -0,4%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen sjönk under fredagens förmiddagshandel i en rekyl ned efter torsdagens uppgång. Evolution fanns bland förlorarna i storbolagslistan, raset i Aegirbio fortsatte och fredagens debutant Truecaller fick ett ljummet mottagande.

Klockan 13.00 hade storbolagsindexet OMXS30 gått ned 0,4 procent till 2.248. Aktier för omkring 7,0 miljarder kronor hade bytt ägare under första halvan av handelsdagen.

Frankfurtbörsens DAX hade samtidigt gått ned 0,1 procent och Londons FTSE 100 noterades till oförändrade nivåer.

Evolution och Sinch visade nedgångar på 3,4 procent respektive 3,1 procent. OMXS30-indexet tyngdes även av Hexagon, som backade 1,7 procent.

Bland vinnarna återfanns industribolagen SKF och Sandvik samt Handelsbanken och Swedbank, som alla fyra visade uppgångar på 1,2-1,3 procent.

Oljebolagen Lundin Energy och Enquest stärktes 2,2 procent respektive 7 procent. Jefferies har uppgraderat Enquest till köp och höjt riktkurserna för båda bolagen.

Sämre gick det för dagligvaruhandlarna Ica och Axfood, som var ned kring 1,5 procent vardera. DNB Markets har sänkt riktkursen för Axfood och upprepar behåll för aktien. DNB ser också en risk för en fortsatt kursnedgång för Ica under 2022 och upprepar sin säljrekommendation för aktien. Vidare har Blackrock dykt upp som ny publik blankare i Ica med en kort position om 0,51 procent.

Diagnostikbolaget Aegirbio fortsatte att falla, med 18 procent, efter SVT:s uppgifter om flera kopplingar mellan centrala aktörer i Aegirbios covid-19-testaffärer och bolag som Skatteverket pekat ut som delaktiga i en misstänkt momshärva. Aegirbio stoppar också diskussionerna om ett förvärv av Dynamic Code, eftersom kurstappet satt käppar i hjulen för affären. Sedan förvärvet aviserades har Aegirbio rasat 80 procent.

Vestum, med exponering mot bygg- och anläggning, har träffat avtal om förvärv av Lakers Group för initialt drygt 2 miljarder norska kronor. Aktien, som har stigit mycket kraftigt i år, sjönk 9,7 procent.

Truecaller, som har en tjänst för att identifiera samtal och blockera oönskade samtal, gick upp 1,3 procent i fredagens debuthandel på Stockholmsbörsen till 52:70 kronor jämfört med teckningskursen som var 52 kronor.

Storskogen backade 11 procent och har efter bolagets snart tre första handelsdagar nu sjunkit tillbaka till 40:47 kronor, strax över teckningskursen på 38:50 kronor.

Medicinteknikbolaget Bico sjönk 9,9 procent efter att ha gjort en riktad nyemission på 2 miljarder kronor med rabatt om 5,6 procent. Forskningsbolaget Acucort har också aviserat emissioner och aktien tappade 26 procent.

Läkemedelsutvecklingsbolaget Egetis Therapeutics, inriktat på särläkemedel, har fått en snabbspårsstatus beviljad av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för bolagets läkemedelskandidat Emcitate. Aktien lyfte 5,6 procent.

Intresset riktades också mot eftermiddagens amerikanska jobbrapport för september. Terminerna för USA-börserna var i stort sett oförändrade med en försiktig dragning uppåt.


Graf: OMXS30 fredagen den 8 oktober

Källa: Infront
Författare Direkt-SE