Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-08-27

BÖRSEN: FED-CHEFEN LUGNADE MARKNADEN, OMXS30 +0,1%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades i likhet med omvärldsbörserna avvaktande på nedsidan under stora delar av fredagen, men vände till en knapp uppgång efter Fed-chefens tal i Jackson Hole. Rapporter dikterade villkoren för småbolagen och i fastighetssektorn tog Castellum ett rejält kliv upp i norska Entras ägarlista.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,1 procent till nivån 2.373. Aktier för cirka 14,4 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen i sin helhet som slutade veckan oförändrad.

Fredagshandeln på världens börser präglades av väntan på Jerome Powells tal från Jackson Hole-konferensen. Fed-chefen sade att nedtrappning av tillgångsköp kan komma senare i år om ekonomin i stort utvecklas som förväntat. Budskapet tolkades positivt och börserna vände upp.

Bland bolagen på OMXS30 lyste större nyheter med sin frånvaro. Boliden placerade sig högt upp och steg 1,6 procent medan Alfa Laval och SKF klättrade 1,2 respektive 0,9 procent. Ericsson placerade sig i botten tillsammans med Evolution med nedgångar på 1,1-1,4 procent.

Castellum har köpt Folketrygdfondets sista aktier i Entra för 210 norska kronor stycket och äger därmed drygt 30 procent av Entra. Castellums störste ägare och styrelseordförande Rutger Arnhult sade till Nyhetsbyrån Direkt att en tredjedels ägande betalt med kontanter är en bättre affär för aktieägarna än det bud som låg på bordet under förra höstens budstrid med SBB. Castellum steg 2,3 procent i Stockholm och i Oslo steg Entra 4,5 procent till 224 kronor.

Bioextrax som rusade 150 procent i måndags efter besked om ett 25-årigt avtal i USA, öppnade böckerna som visade på ökad förlust. Det skrämde dock inte marknaden som handlade upp aktien 28 procent.

Stockwiks rapport fick ett kyligt mottagande och aktien föll 7,4 procent. Rörelseresultatet försämrades och enligt vd David Andreasson tyngdes resultatet av ett par större anläggningsprojekt inom Bergfast som visat sig bli olönsamma.

Green Landscaping redovisade ökad omsättning och resultat även om covid-19 fortsatt har en något negativ påverkan på verksamheten. Aktien som gått starkt inför rapporten inledde dagen upp men stängde ned 5 procent.

Bättre gick det för medicinteknikbolaget Senzime som fyrdubblade försäljningen i det andra kvartalet och belönades med en kursuppgång på 6,3 procent. Bland övriga rapportvinnare fanns Zinzino och Cortus Energy som steg 11 och 14 procent.

Videostreamingbolaget Mavshacks totala intäkter steg rejält men samtidigt mer än fördubblades förlusten och aktien var ned närmare 12,5 procent.

Light Air, som utvecklar och säljer luftrenare, rasade 18,5 procent efter i det närmaste halverad omsättning i det andra kvartalet.

Bland torsdagens rapportvinnare gick FM Mattsson och börsnykomlingen USWE åt olika håll. Medan USWE förlorade 11 procent från rapportdagens uppgång på 57 procent, fortsatte FM Mattsson upp 7,2 procent. Kranbolaget summerar därmed veckan till en uppgång på nära 19 procent.

På torsdagen meddelade styrelsen i Enad Global 7 att vd Robin Flodin får lämna vd-stolen med omedelbar verkan. Aktien återtog något av torsdagens ras i förmiddagshandeln men glädjen för aktieägarna som fått se värdet på sina innehav rasa med 65 procent hittills i år blev kortvarig och aktien slutade ned 4,8 procent.


Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 fredag den 27 augusti

Källa: Infront
Författare Direkt-SE