Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-01-21

BÖRSEN: FORTSATTE UPP MED SWEDBANK I TOPP, OMXS30 +0,5%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen fortsatte upp på torsdagen som innebar startskottet på rapportsäsongen för storbolagen på OMXS30. Först ut var Sandvik och Investor.

Vid stängning var OMXS30 upp 0,5 procent till nivån 1.987. Aktier för 23,7 miljarder var då omsatta på Stockholmsbörsen.

Sandvik var först ut bland OMXS30-bolagen att släppa rapport för det fjärde kvartalet där rörelseresultat och orderingång var bättre än vad analytikerna väntat.

Bolagets vd Stefan Widing sade om orderingången på rapportpresentationen att en underliggande återhämtning i vissa segment baserat på återöppningar efter coronanedstängningar under andra kvartalet i fjol kunnat skönjas. Aktiekursen svängde under dagen och slutade upp 0,1 procent.

Även Investor kom med rapport där en utdelning om 14 kronor föreslogs för 2020, jämfört med pandemireviderade 9 kronor för 2019. Det marknadsvärdesjusterade substansvärdet uppgick vid periodens utgång till 713 kronor per aktie, jämfört med 702 kronor i slutet av det tredje kvartalet. Aktien handlades omkring nollstrecket innan rapporten och stängde dagen upp 0,5 procent till 627 kronor per aktie.

Starkast på OMXS30 gick Swedbank med en uppgång på 3,2 procent. Det var den fjärde dagen i rad med stigande kurs för banken. Sektorkollegan SEB som knep andra platsen med en uppgång på 2,6 procent kan dock stoltsera med en åtta handelsdagar lång svit, som nu summerar till en uppgång på 9 procent.

Leveranser av de sex största vitvarukategorierna i USA, steg med 20,5 procent i det fjärde kvartalet enligt branschorganisationen Association of Home Appliances Manufacturers (AHAM). Electrolux som har en stor andel av försäljningen i Nordamerika steg 1,7 procent.

På den nedre halvan återfanns Ericsson som förlorade 1,5 procent. Möjligen oroades investerarna av ett uttalande från det kinesiska handelsdepartementet att Peking kommer att vidta åtgärder för att skydda kinesiska bolagsintressen som ett svar på Sveriges utestängning av Huawei och ZTE i 5G auktionen.

Avanza backade drygt 7 procent efter en rapport för det fjärde kvartalet som innehöll högre rörelseresultat än väntat medan kärnintäkterna var i nivå med analytikernas prognoser. Utdelningen om 0:87 kronor var däremot avsevärt lägre än väntade 1:97.

I botten av huvudlistan fanns även Oasmia som föll 4,6 procent. DI avslöjade på måndagen att ledande personer sålt aktier mellan det att bolaget fått veta att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA krävde nya studier för ansökan om godkännande av bolagets produkt Apelea, och att information om de nya kraven gjorts tillgänglig för aktiemarknaden.

Bättre gick det för Semcon som steg nära 10 procent efter att teknikkonsultfirman meddelat att rörelseresultatet för det fjärde kvartalet väntas bli betydligt högre än analytikernas prognoser. Bland annat har rörelseresultatet påverkats positivt av vinster i avslutade projekt, hette det.

Kambi har tecknat ett långsiktigt avtal med den australienska speloperatören Racing and Wagering Western Australia (RWWA). RWWA är en statlig operatör med försäljning i fysiska spelbutiker samt online. Kambis aktie handlades upp 2,4 procent.


Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 torsdagen 21 januari

Källa: Infront
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.