Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-08-24

BÖRSEN: GETINGE I BOTTEN OCH AUTOLIV UPP, OMXS30 -0,3%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen låg på minus vid lunchtid på tisdagen efter en oregelbunden utveckling under förmiddagen. En rad bolag, främst mindre och medelstora, lägger fram sina kvartalsrapporter på tisdagen.

Strax efter klockan 12 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 ned 0,3 procent till nivån 2.364 och aktier för 6,3 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. Ute i Europa backade Londonbörsen och Parisbörsen båda runt 0,3 procent medan tyska DAX-index var upp ungefär lika mycket.

Bland de mest handlade storbolagen i Stockholm tappade Getinge mest, ned 3,4 procent, följd av Investor, Alfa Laval, och Astra Zeneca med nedgångar runt 1,2-1,3 procent,

På motsatta sidan inom OMXS30 steg Autoliv och Evolution med dryga procenten och Volvo med 0,7 procent.

Bioextrax, som klättrade 150 procent på måndagen efter att ha tecknat ett licensavtal, fortsatte upp med 3 procent under hög omsättning. Det Spotlight-noterade bolagets aktier värderas nu till cirka 1,2 miljarder kronor.

En annan av årets kursvinnare, diagnostikbolaget Aegirbio, steg drygt 8 procent efter att ha redovisat en omsättning av covid-19-tester på 5,3 miljoner kronor under ett kvartal som dock slutade med förlust. De större order som bolaget tidigare har meddelat har distribuerats först i juli.

Inzile föll nära 14 procent sedan fyra av elfordonstillverkarens fem ledamöter, däribland Meg Tivéus, på egen begäran lämnat styrelsen efter olika syn på strategiska frågor. I förra veckan varslade Inzile om uppsägningar och inledde fackliga förhandlingar.

Ett annat bolag med ledningsförändringar är konsultbolaget Nepa som meddelat att vd P-O Westerlund efter tolv år begärt att få lämna posten. Aktien backade 2,8 procent.

Båttillverkaren Nimbus avancerade 4 procent. Nettoomsättningen växte med 36 procent under andra kvartalet. Marknadsläget är fortsatt starkt i Norden, enligt vd Jan-Erik Lindström.

Electragruppen, som driver butikskedjor för hemelektronik och telekomprodukter, var upp 1,6 procent efter ökat resultat i det gångna kvartalet.

LMK Group, som äger Linas Matkasse, sjönk 9 procent. För andra kvartalet redovisades en minskning i det justerade ebitda-resultatet, medan omsättningen ökade. Bolaget har sett en hög aktivitet i inledningen av det tredje kvartalet.

Det danska affiliateföretaget Better Collectives aktie tappade 12 procent efter att ökat omsättning men försämrat nettoresultat i senaste kvartalet. I efterföljande månad, juli, var den organiska tillväxten 13 procent, efter press från extraordinärt låga sportmarginaler, i synnerhet under avslutningen av fotbolls-EM.

Bioteknikbolaget Biosergen, som gjorde First North-debut i juni, klättrade nära 13 procent efter att ha fått grönt ljus för en fas 1-studie i Australien.

Starkt gick också Dicot, upp 11 procent sedan läkemedelsbolagets senaste djurstudie visat att läkemedelskandidaten LIB-01 har längre effekt på erektil funktion än befintliga läkemedel på marknaden i dag, och att effekten ökar över tid.

Invent Medic backade i stället 6 procent. Medicinteknikbolagets kontinensstöd Efemia kommer på grund av låg försäljningsvolym inte längre att inkluderas i Apoteket AB:s sortiment. Det väntas dock inte få någon mätbar inverkan på försäljningsvolymen, enligt Invent Medic, som ser en stabil försäljning från apotekskedjor i Sverige totalt sett och har avtal med samtliga övriga stora apotekskedjor.

Finländska Nitro Games, som är listat på First North i Stockholm, lyfte 32 procent efter att ha tecknat ett nytt avtal med Snap som står bakom den amerikanska bildmeddelandeappen Snapchat.

Westpay, som levererar betallösningar till butiker och restauranger, har tecknat ett samarbetsavtal med Klarna. Aktien rusade 50 procent.

Byggmax vd Mattias Ankarberg köpte i måndags aktier i byggvarukedjan för drygt 0,7 miljoner kronor, enligt en uppdatering i Finansinspektionens insynshandelsregister på tisdagen. Aktien steg drygt 2 procent.


Graf: OMXS30 tisdagen den 24 augusti

Källa: Infront
Författare Direkt-SE