Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-03

BÖRSEN: INDIKERAS ÖPPNA UPPÅT, STORAFFÄR FÖR ELEKTAS KONKURRENT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen indikeras öppna något upp på måndagen. Asienbörserna hade en blandad utveckling under måndagsnatten, medan de amerikanska motparterna under fredagskvällen fortsatte marschen uppåt.

Omkring 8.20-tiden pekade terminen för storbolagsindexet OMXS30 upp 0,3 procent, enligt IG Markets förhandel. Terminen för tyska DAX pekade samtidigt på en uppgång om 0,2 procent medan terminen för franska CAC 40 var upp 0,4 procent.

"Pessimisten ser en USA-ekonomi som åter tappar fart, tilltagande virusutbrott i ett flertal länder och ökad risk för U-sväng i normaliseringsprocesserna. Optimisten ser styrka i företagens delårsrapporter (tech-rallyt fortsatte i fredags), nytt krispaket från USA:s kongress och 'många & billiga pengar'", skriver SEB i sitt morgonbrev rörande utvecklingen i USA.

Elekta är i fokus under måndagsmorgonen efter att Siemens Healthineers lagt ett bud på strålterapibolagets amerikanska huvudkonkurrent Varian för 16,4 miljarder dollar. Budet motsvarande en premie på 24 procent och affären väntas slutföras under första halvåret av 2021.

"Det kommer att bli en positiv reaktion. Särskilt med tanke på den premie som Siemens betalade för Varian", sade Kristofer Liljeberg, aktieanalytikern vid Carnegie, till Di.

Saab meddelade under fredagskvällen att bolaget, med stöd av Sverige, lämnat ett anbud till Kanada rörande 88 Gripen E-flygplan, med ett stöd- och träningsprogram samt ett industriellt och teknologiskt paket.

Duni presenterade Robert Dackeskog som ny vd. Han är för närvarande vd för tandvårdsgrossisten Unident och var mellan 2012 och 2019 medlem av Dunis ledningsgrupp som affärsområdeschef för först Consumer och sedan Table Top.

Hans föregångare Johan Sundelin lämnade i Duni tidigare i somras. Hans ledarskap uppfyllde inte de krav som styrelsen satt, sade ordförande Thomas Gustafsson då till Nyhetsbyrån Direkt.

En annan ledningsrockad kom efter att styrelsen i Medcap utsåg Anders Dahlberg till ny vd för bolaget som investerar i life science-sektorn. Han är för närvarande styrelseledamot i Arcoma, Human Care och Medcaps portföljbolag Abilia.

Hexagon förvärvar Tacticaware, en leverantör av Lidar-baserad mjukvara i 3D för övervakning och skydd av kritisk infrastruktur och byggnader.

På insynsfronten har NCAB:s styrelseordförande Christian Salamon har den 31 juli sålt 47.705 aktier i mönsterkortstillverken. Försäljningen gjordes utanför ordinarie marknadsplats och till 210 kronor per aktie, och den inbringade därmed cirka 10 miljoner kronor.

Även i forskningsbolaget Scandion Oncology har det sålts aktier. Saniona har minskat sitt innehav i bolaget till under 10 procent. Den 22 juni uppgick ägarandelen till 14,3 procent, enligt ägardatatjänsten Holdings och med det var Saniona bolagets största ägare.

Nordea Markets höjer riktkursen för Beijer Alma till 140 kronor från 127 kronor. Rekommendationen köp upprepas. Det framgår av ett morgonbrev från banken. Aktien stängde på 104:80 kronor på fredagen.




Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.