Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-09

BÖRSEN: INVESTERARE FÖRSIKTIGA, DEFENSIVT I TOPP, OMXS30 -1,2%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen slutade lägre på tisdagen även om börsen återtog något av förmiddagens större nedgång. Riskviljan var alltjämt låg efter den senaste tidens återhämtning och defensiva aktier föredrogs, medan banker och industri presterade sämre än index.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 1,2 procent till nivån 1.697. Aktier för 28 miljarder kronor hade då bytt händer. Riktning och storlek på nedgången inom motsvarande index i Paris och Frankfurt var i samma härad.

Bland storbolagen tog Securitas och Boliden stryk i botten av listan. Gruvbolaget har fått en sänkt rekommendation av Morgan Stanley till jämvikt från övervikt. Att riktkursen skruvades upp till 240 kronor (230) hjälpte inte och aktien var ner 2,6 procent. Även H&M, som har slagit index med råge så här långt i juni, föll tillbaka med 3,8 procent. Storbankerna, varav flera i likhet med klädjätten har inlett juni starkt, tog en paus i uppgångarna, där Swedbank och Handelsbanken var ner 2,2 respektive 2,6 procent.

Ur den mindre skara aktier som stängde tisdagen med högre kurser dominerade defensiva aktier. Getinge adderade 2,3 procent medan Astra Zeneca var upp 0,3 procent bakom Hexagon som steg 1 procent. Alfa Laval gick mot strömmen bland industribolagen och var oförändrad.

Längre ned i listorna steg Bioinvent närmare 14 procent. Bioteknikbolaget vill ta in cirka 487 miljoner kronor via en emission. "Tillförda medel kommer att användas för ett flertal milstolpar i närtid och på medellång sikt", skrev bolaget i pressmeddelandet.

Bäst på Stockholmsbörsen gick Eniro som rusade drygt 50 procent. Sök- och annonskoncernen meddelade att det kommer att ansöka om offentligt ackord i fortsatta försök att sanera balansräkningen. Förslaget har accepterats av obligationsinnehavarna och det bolaget kallar övriga fordringsägare.

Kommunikationstjänsteföretaget Sinch är på väg att bli en av ledarna inom molnbaserad kommunikation, skrev Carnegie i en analys där investmentbanken uppgav att den tror att Sinch har förutsättningar att bli ett avsevärt större bolag under de kommande åren. Riktkursen skruvades upp till 790 kronor (600) och köprekommendationen upprepades. Aktien belönades med en uppgång på 6,2 procent.

Edgeware, verksamt inom streaming av tv och video över internet, tillhörde också vinnarskaran med en uppgång på 7 procent efter att bolaget meddelat att den finländska telekomgruppen DNA har valt bolagets plattform för videoprocessering.

First North-bolaget Terranet rusade över 50 procent när handelsstoppet som infördes på måndagen efter att det framkommit, bland annat via Nyhetsbyrån Direkts rapportering, att bolaget har ett avtal med Walt Disney, hävdes.

Cell Impact, som säljer flödesplattor till tillverkare av bränsleceller, steg 12,5 procent utan specifika nyheter. Vätgasaktier har gått starkt den senaste tiden och på måndagen kom nyheter om att Tysklands regeringskoalition nått enighet i en klimatsatsning innehållande en vätgasstrategi. Den senaste månaden är Cell Impacts aktie upp över 46 procent.


Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 tisdagen 9 juniBildkälla: Infront.
Författare Direkt-SE