Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-05-31

BÖRSEN: KINNEVIK I TOPP, BANKER BLAND FÖRLORARE, OMXS30 +0,1%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen rörde sig i en oregelbunden tendens under måndagsförmiddagen och noterades kring oförändrad nivå vid lunchtid.

Vid klockan 12.45 var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,1 procent till nivå 2.257. Aktier för drygt 6 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. På ledande Europabörser noterades index lätt nedåt. Londonbörsen har helgstängt på måndagen, likaså USA-marknaderna.

Kinnevik och VNV Global bekräftar att de utforskar en potentiell transaktion i den digitala hälsovårdstjänsten Babylon som båda är delägare i. Kinnevik lyfte 5,4 procent, bäst bland bolagen på OMXS30-index. VNV Global var upp 3,5 procent.

Högt på vinnarlistan bland de mest handlade storbolagen syntes också livekasinoleverantören Evolution som steg 1,8 procent och var mest omsatta aktie vid lunchtid. Alfa Laval var upp 1,4 procent. Bolaget har fått en order värd 415 miljoner kronor för leverans av processystem och utrustning för förbehandling av råmaterial till ett amerikanskt raffinaderi som ställer om från traditionell petroleumraffinering till produktion av förnybara biobränslen.

Sämre utveckling visade bankaktierna där Swedbank och Handelsbanken låg överst på förlorarlistan inom storbolagsindex med nedgångar på 1,1-1,2 procent. H&M backade 1 procent. SEB och Nordea var båda ned runt en halv procent.

Elekta återfanns också högt upp bland de mest omsatta bolagen med en kursuppgång på 3,5 procent. Carnegie har höjt sin riktkurs för strålterapisystemtillverkaren med 5 kronor till 135 kronor med upprepad köprekommendation efter fredagens bokslut.

Axfood köper Bergendahls Food för 2,5 miljarder kronor. Köpet finansieras delvis av en företrädesemission om 1,5 miljarder kronor. Affären väntas ge årliga kostnadssynergier på 0,2 miljarder kronor. Axfood inleder även ett partnerskap med butikskedjan Citygross. Reaktionen på börsen var måttlig och Axfoodaktien låg på plus 0,4 procent.

Ledningsförändringar har presenterats på Hoist och Scandi Standard. Hos Hoist lämnar vd Klaus-Anders Nysteen bolaget med omedelbar verkan och styrelsen har utsett nyvalde styrelseledamoten Per Anders Fasth till tillförordnad vd. Styrelsen för Scandi Standard sade på måndagen upp Leif Bergvall Hansen som vd. Hoist sjönk nära 3 procent medan Scandi Standard var upp 1,8 procent.

Under måndagen avslutas rapportsäsongen för det första kvartalet för bolag med kalenderår. Bostadsplattformen Hemnets första kvartalsrapport som noterat bolag bjöd på tillväxt över de finansiella målen trots att det är historiskt lågt utbud av bostäder till försäljning. Aktien var upp 1,4 procent.

Medicinteknikbolaget Scibase tar in 71 miljoner kronor i en riktad emission till kursen 5:20 kronor per aktie. Aktien var ned lite över 2 procent till 6 kronor vid lunchtid.

Nordea Markets har höjt riktkursen för Systemair till 341 kronor från 280 kronor med en bibehållen köprekommendation. Aktien klev upp 4,6 procent till 320 kronor.

Carnegie har återupptagit sin bevakning av Catena Media med köprekommendation och riktkursen 70 kronor. Aktien var upp 5,4 procent till drygt 64:50 kronor.

Vidare på rekommendationsfronten har Affärsvärlden satt köp på Prevas, som tidningen anser har mer att ge trots uppvärderingen efter att IT-konsulten lagt om strategi och fått upp effektiviteten. Prevas lyfte drygt 7 procent.

Diös fick köpstämpel i måndagens Dagens Industri, som pekar på att fastighetsbolaget kan tjäna på de stora investeringar som planeras i Norrland och dessutom har en låg värdering i relation till norrlandskollegan NP3. Diösaktien var upp 5,3 procent. Tidningen skrev också att Academedia har en uppsida på minst 20 procent för den långsiktige utbildningsföretaget handlades upp 2,9 procent.

Börsveckan har satt köprekommendationer på Haldex och Gränges. Haldex avancerade 2,6 procent och Gränges med måttligare 0,3 procent. Bland aktier som tidningen gav rådet att avvakta med sjönk Generic 3,7 procent.


Graf: OMXS30 måndagen den 31 maj

Källa: Infront
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.