Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-02-17

BÖRSEN: KINNEVIK TYNGER, SINCH UPP EFTER FÖRVÄRV, OMXS30 -0,7%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde onsdagen med vikande index. Kinnevik tyngde efter besked om utdelning av Zalando, medan Sinch steg efter förvärv av ett amerikanskt bolag.

Klockan 10.15 var Stockholmsbörsens OMXS30-index ner 0,7 procent till nivån 2.025. Aktier för 5,7 miljarder var då omsatta på Stockholmsbörsen.

Kinneviks styrelse kommer att föreslå en utskiftning av innehavet på 21 procent i Zalando. Utskiftningen motsvarar en extra värdeöverföring till ägarna i investmentbolaget motsvarande cirka 200 kronor per aktie. Beskedet gav inget lyft och aktien var i botten på OMXS30 med en nedgång på 3,9 procent.

Volvo meddelade på morgonen att man fått en order på 2.000 exemplar av den nylanserade FH-modellen från logistikbolaget Girteka Logistics. Produktionen av den nya tunga modellserien kommer att starta i mars 2021 och lastbilarna kommer att levereras till Girteka Logistics under resten av året. Aktien handlades upp 0,7 procent.

Astra Zeneca steg 0,4 procent. Läkemedelsbolaget meddelade att fas 3-studien Olympia med Lynparza visade positiva resultat jämfört med placebo i en planerad interimsanalys.

Essity tillkännagav på tisdagskvällen att ett avtal tecknats med det australiska hygienbolaget Asaleo Care om att förvärva de återstående aktierna i bolaget. Mediauppgifter om att affären var på gång föranledde på tisdagen ett handelsstopp i aktien. Aktien var upp 0,1 procent.

Kommunikationstjänstebolaget Sinch förvärvar amerikanska Inteliquent för 1.040 miljoner dollar, motsvarande cirka 8,5 miljarder kronor. Inteliquent beskrivs av Sinch som "den största oberoende leverantören av rösttjänster i USA", ett bolag med över 500 anställda. Marknaden gillade nyheten och aktien steg 13,3 procent.

IT-konsulten Tieto Evry föll 5 procent efter att ha redovisat ett rörelseresultat på 77,8 miljoner euro för det fjärde kvartalet 2020, vilket var i linje med analytikerna i Infronts sammanställnings förväntansbild. Bolaget räknar med att den justerade ebita-marginalen ökar till 13-14 procent under 2021 jämfört med utfallet 2020 som var 12,7 procent, och upprepade bedömningen om att koncernens verksamhet kommer att återgå till att visa tillväxt under det andra halvåret 2021.

Doro steg 10,6 procent. Bolaget meddelade på måndagskvällen att en särnotering av affärsområdet Doro Care förbereds. Bolaget lämnade på måndagen även en rapport, där det justerade rörelseresultat blev 46,9 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2020 (41,5).

Spelutvecklaren Stillfront lämnade en kvartalsrapport där ebitda-resultat var 460 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2020. Enligt S&P Global Market Intelligences estimatsamanställning väntades ett ebitda-resultat på 480 miljoner. Nettoomsättningen i kvartalet blev 1.080 miljoner kronor, mot väntade 1.154 miljoner. Aktien förlorade 7,2 procent.

Investeringsbolaget New Equity Ventures belönades med en uppgång på 10 procent efter att styrelsen på tisdagskvällen föreslagit en utdelning om 0:25 kronor per aktie. Bolaget tog i april upp en förvärvskredit och har sedan dess haft som mål att göra bolaget skuldfritt, vilket nu har uppnåtts.

Fastighetsbolaget Wihlborgs har fått en sänkt rekommendation till sälj av SEB Equities efter gårdagens rapport och hade efter en drygt timmes handel adderat ytterligare 4,3 procent till tisdagens nedgång på 4,3 procent.

XMReality har genomfört den emission som aviserades efter börsens stängning på tisdagen. Kursen i emissionen blev 8:25 kronor och bolagets aktie backade 4 procent till 8:52 kronor.

Även Tre Kronor Property aviserade på tisdagen en emission. Här blev kursen 127 kronor. Aktien var ner 1,9 procent till 129:50 kronor.


Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 onsdagen 17 februari


Källa: Infront
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.