Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-09

BÖRSEN: LÄGRE RISKVILJA, DEFENSIVT MOT STRÖMMEN, OMXS30 -1,6%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde dagen med några minuter över nollstrecket innan riskviljan försvann, och defensiva aktier var vid lunchtid investerarnas föredragna tillgångsslag. Banker och verkstad gick i motsatt riktning.

Vid klockan 12.30 var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 1,6 procent till nivån 1.690. Aktier för 12,4 miljarder kronor hade då omsatts. Riktning var liknande på motsvarande index i Paris och Frankfurt med nedgångar på omkring 2 procent.

Inom OMXS30 vek bankerna, varav flera har starka handelsdagar bakom sig, nedåt. Sämst utveckling av storbankerna hade Swedbank med en nedgång på 3 procent. H&M var ned 3,3 procent. Ur den cykliska industriportföljen tog Autoliv och Volvo stryk och backade 3 respektive 3,5 procent.

Bland övriga industribolag som gick sämre än index fanns SSAB, som inte försvann från OMXS30 vid Nasdaqs halvårsvisa översyn som det har spekulerats om, och Boliden. Gruvbolaget har fått en sänkt rekommendation av Morgan Stanley till jämvikt från övervikt. Att riktkursen skruvades upp till 240 kronor (230) hjälpte inte och aktien var ner 2,4 procent.

Det mindre antal aktier på plus dominerades av defensiva bolag, där Astra Zeneca steg 1,6 procent. Läkemedelsjätten har fått en modest höjning av riktkursen av Kepler Cheuvreux till 92 pund (90). Bland övriga vinnare fanns Getinge och Essity som steg 1,9 respektive 1 procent.

Utanför storbolagssfären steg Bioinvent 14 procent. Bioteknikbolaget avser att ta in cirka 487 miljoner kronor via en emission. "Tillförda medel kommer att användas för ett flertal milstolpar i närtid och på medellång sikt", skrev bolaget i pressmeddelandet.

Sök- och annonskoncernen Eniro rusade omkring 40 procent efter att bolaget meddelat att det kommer att ansöka om offentligt ackord i fortsatta försök att sanera balansräkningen. Förslaget har accepterats av obligationsinnehavarna och det bolaget kallar övriga fordringsägare.

Edgeware, som är verksamt inom streaming av tv och video över internet, meddelade på tisdagen att den finska telekomgruppen DNA har valt bolagets plattform för videoprocessering, Streambuilder. Aktien syntes i det övre skiktet på Stockholmsbörsen med en uppgång på 5 procent.

Millicom siktar på att kassaflödet 2020 ska hållas i nivå med 2019, uppger vd Mauricio Ramos i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt, där han också säger att flera faktorer som tyngt aktien är på väg bort. Teleoperatörens aktie sjönk 2,6 procent.

Ventilationsföretaget Systemair lämnade på morgonen en rapport för det fjärde kvartalet (februari-april) i det brutna räkenskapsåret 2019/2020. Nettoomsättningen var i linje med förväntningarna i Infronts analytikerenkät, men rörelseresultatet landade på 56,3 miljoner kronor mot väntade 82,5 miljoner kronor. Aktien handlades ner 1,6 procent.

Kommunikationstjänsteföretaget Sinch är på väg att bli en av ledarna inom molnbaserad kommunikation, skriver Carnegie i en analys där investmentbanken uppger att det tror att Sinch har förutsättningar att bli ett avsevärt större bolag under de kommande åren. Riktkursen skruvades upp till 790 kronor (600) och köprekommendationen upprepas. Aktien belönades med en uppgång på 4,7 procent.

Handelsstoppet i mjukvaruteknikbolaget Terranet, vars aktie handlas på First North, har hävts efter att det trätt i kraft under måndagen i samband med att det framkommit, bland annat via Nyhetsbyrån Direkts rapportering, att bolaget har ett avtal med Walt Disney. Aktien drog iväg över 60 procent i den inledande handeln, men var vid lunchtid upp 27 procent.

First North-listade Oboya Horticultures bankkonton är fortsatt frysta, trots att bolaget vädjat till Swedbank att öppna bolagets konton i Sverige. Aktien har handelsstoppats cirka 10 minuter före börsöppningen.Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 tisdagen 9 juni

Bildkälla: Infront.
Författare Direkt-SE