Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-08

BÖRSEN: MARGINELL UPPGÅNG, POSITIVT FRÅN GRÄNGES, OMXS30 +0,1%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades något högre på torsdagen, men det var en ytterst försiktig uppgång där ungefär lika många aktier steg och sjönk bland storbolagen i OMXS30-index.

På nyhetsfronten noterades Ratos försäljning av Bisnode och en omvänd vinstvarning från Gränges. Sinch backade däremot efter en färsk säljrekommendation.

Omkring klockan 13.20 hade Stockholmsbörsens OMXS30-index stigit 0,1 procent till 1.842 och aktier för 8,0 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

Bland storbolagen placerade sig telekomoperatörerna Telia och Tele2 högt upp med uppgångar på 1,2 respektive 1,4 procent. Även Volvo och Skanska stärktes, med 1,4 och 1,1 procent.

På minussidan tappade Electrolux 1 procent. Bank of America har nedgraderat aktien till "underperform" och även Kepler Cheuvreux har sänkt sin rekommendation, till behåll från tidigare köp. Svagast bland storbolagen var Boliden med en nedgång på 1,3 procent.

Ratos avancerade 5,1 procent på beskedet att investmentbolaget säljer sitt innehav i affärsinformationsföretaget Bisnode för cirka 3,9 miljarder kronor, med en reavinst om cirka 2 miljarder kronor.

Med likviden från försäljningen kommer den främsta prioriteringen för Ratos att vara förvärv som skapar synergier, medan någon höjd utdelning troligen inte ligger i korten, säger Ratos vd Jonas Wiström till Nyhetsbyrån Direkt.

Gränges meddelade att bolaget förväntas rapportera försäljningsvolym och justerat rörelseresultat för tredje kvartalet som överstiger marknadens förväntningar.

"Rörelseresultatet i det tredje kvartalet har påverkats positivt av en starkare efterfrågan och ökade effekter av kostnadsbesparingar", skriver bolaget. Aktien lyfte 6,6 procent.

Gamingbolaget Embracer aviserade på onsdagen en riktad emission med teckningskursen 162 kronor per aktie, en rabatt på 7,5 procent jämfört med onsdagens stängningskurs. Även flera av grundarna sålde aktier till samma kurs. Embracer handlades ändå upp 0,2 procent till 175:40 kronor.

Diamyd Medical, som föll med 22 procent efter onsdagens rapport, hämtade tillbaka en del förlorad mark och steg 5,7 procent. Enligt en uppdragsanalys från Erik Penser innehöll rapporten "få överraskningar", även om kostnadsnivån var dock något högre än vad Erik Penser räknat med.

Ett antal analysuppdateringar satte också avtryck i kurserna. IT-återförsäljaren Dustin som steg närmare 9 procent efter onsdagens rapport har uppgraderats till köp av Carnegie med riktkurs 70 (58). Även Nordea är positiva och höjer riktkursen till 78 kronor (70). Aktien steg 2,4 procent till 64:90 kronor.

Evolution Gaming var upp 3,9 procent till 716:80 kronor, men nådde tidigare under dagen en högstanotering för aktien hittills med 717:40 kronor. Pareto menade i en analys att det är dags att gå in i aktien igen och höjde sin rekommendation till köp från tidigare avvakta.

Industri- och investeringsbolaget Volati steg 5,1 procent till 76:50 kronor, sedan Nordea höjt riktkursen till 85 kronor från 65 kronor med bibehållen köprekommendation.

De kvarvarande delarna i Qliro Group är tillsammans värda 8 kronor per aktie, skrev SEB i en uppdragsanalys och aktien fick fart med en uppgång på 11,6 procent till 6:07 kronor.

Flera spelbolag var uppåt. Pareto Securities har i en analys justerat riktkurser för flera bolag i sektorn med bibehållna köprekommendationer. Aspire Global steg 3,4 procent till 38:50 kronor, medan Pareto menar att aktien är värd 46 kronor (tidigare 38). Även Kambi steg, med 2,8 procent till 309 kronor, att jämföra med Paretos nya riktkurs på 363 kronor (tidigare 263).
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.