Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-05-31

BÖRSEN: MINDRE NEDGÅNG ATT VÄNTA I DEN TIDIGA HANDELN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen går mot en något negativ inledning under den sista handelsdagen i maj.

Börserna i Asien visade mestadels nedgångar under måndagen, i kölvattnet av svag statistik från Japan såväl som från Kina.

USA-börserna uppvisade mindre positiva indexrörelser på fredagen som helhet. Under den sena handeln från Stockholmsbörsens stängning fram till New York-börsernas ordinarie stängning vid klockan 22.00 hade S&P 500 index backat med 0,2 procent. USA har stängt på måndagen för Memorial day-firande.

Terminerna för de ledande Europabörserna indikerade vid klockan 8.30 mindre nedgångar, där det ska noteras att Londonbörsen har stängt. Noteringen för Paris- och Frankfurtbörsen var båda ned knappt 0,2 procent. Förhandeln i Stockholm hos IG visade på en nedgång om 0,3 procent.

Axfood förvärvar Bergendahls Food för en total köpeskilling om 2,5 miljarder kronor. Köpet finansieras delvis av en företrädesemission om 1,5 miljarder kronor. Affären väntas ge årliga kostnadssynergier på 0,2 miljarder kronor.

Kinnevik och VNV Global bekräftar att det utforskar en potentiell transaktion i den digitala hälsovårdstjänsten Babylon som båda är delägare i.

Millicom har tecknat bindande avtal med två institutionella investerare om att sälja sin återstående andel i den afrikanska mobilmastoperatören Helios Towers.

Ledningsförändringar har presenterats på Hoist och Scandi Standard. Hoist meddelar att Klaus-Anders Nysteen lämnar bolaget med omedelbar verkan och styrelsen har utsett nyvalde styrelseledamoten Per Anders Fasth till tillförordnad vd från den 31 maj 2021. Styrelsen för Scandi Standard har på måndagen sagt upp Leif Bergvall Hansen som vd.

Pandox meddelade under helgen att vd Anders Nissen har avlidit efter en kort tids sjukdom. Finanschefen Liia Nõu är för närvarande tillförordnad vd, sedan den 21 maj, och fortsätter i denna post till dess att styrelsen hittat en ny vd.

Under måndagen avslutas rapportsäsongen för det första kvartalet för bolag med kalenderår. Bland bolagen som lade fram sina resultat fanns Hemnet. En omsättningsökning på nästan 24 procent räckte inte till för att ge någon nämnvärd förändring av kvartalsvinsten. För det andra kvartalet väntas tillväxten öka i en takt över bolagets målsättning som ligger inom ett intervall på 15-20 procent.

På fredagskvällen släppte Anoto sin rapport. Trots en minskad omsättning med 22 procent lyckades bolaget som tillverkar läspennor ändå i stort sett hålla vinsten intakt.

Nordea Markets höjer riktkursen för Systemair till 341 kronor från 280 kronor med en bibehållen köprekommendation.

Affärsvärlden sätter köp på Prevas vars aktie uppges ha mer att ge trots uppvärderingen. I huvudscenariot räknar affärsvärlden med en uppsida på 35 procent.

Fastighetsbolaget Diös kan tjäna på de stora investeringar som planeras i Norrland. Bolaget har dessutom en låg värdering i relation till norrlandskollegan NP3 som har haft en brantare kurskurva det senaste året. Aktien får en köprekommendation av Dagens industri på måndagen. Samtidigt skriver tidningen att Academedia har en uppsida på minst 20 procent för den långsiktige.

Börsveckan sätter köprekommendationer på Haldex och Gränges.

Internet- och IOT-leverantören Th1ng avser notera sina aktier på First North. Första dag för handel väntas äga rum den 16 juni.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.