Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-15

BÖRSEN: MOT NEGATIV INLEDNING EFTER USA-BESVIKELSE OCH VIRUSORO

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen gick mot en röd inledning på torsdagen, efter att Asienbörserna tagit vid med negativ utveckling under morgonen i likhet med Wall Streets avslutning från onsdagen.

Tongivande för det negativa sentimentet var att USA:s finansminister Steven Mnuchin sänkt förväntningarna om att förhandlingarna om ett fiskalt stimulanspaket ska kunna komma på plats innan presidentvalet den 3 november.

Vidare växer oron för hur den ökade smittspridningen av covid-19 med ökade restriktioner ska påverka ekonomin efter att flera länder över världen trappat upp karantänsåtgärder.

Med en halvtimme kvar till öppning indikerade IG Markets förhandelsoption för Stockholmsbörsens OMXS30 en nedgång på 0,6 procent, samtidigt som tyska DAX30 lutade 0,9 procent ned.

Rapporter och försäljningsuppdateringar har färgat nyhetsflödet. Då särskilt Clas Ohlson, som redovisat klart svagare försäljning än väntat för september. Jämfört med förra årets motsvarande månad sjönk omsättningen med 8 procent, mot analytikerförväntningar på en minskning med 1,8 procent, enligt Infronts samanställning. Organiska försäljning sjönk med 3 procent. Här låg konsensus på en ökning med 2,6 procent. Dessutom minskade e-handeln med 6 procent, mot förväntningar på en ökning om 33,8 procent.

Två fastighetsbolag har rapporterat tredje kvartalsresultat. Castellums förvaltningsresultat var bättre än väntat jämfört med Infronts estimat. Även Atrium Ljungberg rapporterade ett högre förvaltningsresultat än väntat. Castellum ser dock en svagare tillväxt i kommande kvartal. Atrium Ljungberg meddelade samtidigt att bolaget nu nyttjar mandat för återköp av den egna aktien.

Gunnebo har med anledning av budet från Altor och Stena den 20 september släppt preliminära siffror för tredje kvartalet. Nettoomsättningen sjönk till 1.016 miljoner kronor (1.373), påverkad av covid-19, och rörelseresultatet (ebitda) föll till 27 miljoner kronor (92).

Programvarubolaget Vitec redovisade ett resultat efter skatt på 43,0 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2020 (35,9). Resultatet per aktie uppgick till 1:32 kronor (1:11). Nettoomsättningen ökade till 321 miljoner kronor (289).

TF Bank redovisade ett minskat rörelseresultat till 72,6 miljoner kronor (77,9). Rörelseintäkterna steg dock till 218 miljoner kronor (196).

Forskningsbolaget Oncopeptides har ingått ett låneavtal med den europeiska investeringsbanken (EIB) som ger Oncopeptides tillgång till en lånefacilitet på upp till 40 miljoner euro utan säkerhet.

I det övriga flödet har oljebolaget Maha Energy meddelat sänkt helårsprognos för produktionen och beslut om att till viss del återgå till den investeringsplan som aviserades i maj. Den nya produktionsprognosen är 5 procent lägre än den gamla.

På rekommendationsfronten har Arctic Securities har höjt rekommendationerna för Handelsbanken och SEB till köp från behåll. SEB:s riktkurs höjs till 94 kronor från 92 kronor, att jämföra med onsdagens stängningskurs 83:20 kronor. Handelsbankens riktkurs är dock fortsatt 90 kronor, att jämföra med stängningskursen 78 kronor.

SEB har höjt rekommendationen för Thule till köp från behåll och skruvat upp riktkursen till 335 kronor från 265 kronor. Aktien stängde på 295:60 kronor på onsdagen.

Banken höjer också riktkursen för Medicover till 135 kronor från 98 kronor. Rekommendationen behåll upprepas. Aktien stängde på 145:40 kronor på onsdagen efter en uppgång på 12 procent.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.